Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba koja osvetljava život Eme Lazarus

NJUJORK - Nedavno otvorena izložba u Njujorku baca novo svetlo na život Eme Lazarus, čiji je sonet isklesan na postolju Kipa Slobode i koji transformiše ovaj spomenik u simbol nade za milione emigranata.

Izložba pod nazivom ''Ema Lazarus pesnikinja izgnanika'' u Muzeju jevrejske baštine, otvorena je povodom 125. godine od posvete na statui.

''Dajte mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje šćućurene mase >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koje žude da slobodno dišu'', glasi čuveni stih pesme ''Novi Kolos'', koji je uklesan na Kipu Slobode. Ema Lazarus koja je napisala ovaj sonet 1883. godine, bila je inspirisana stradanjem ruskih Jevreja koji su pobegli od pogroma 80-tih godina 19. veka.

''Mnogi ljudi znaju Emu Lazarus zbog tih stihova, ali smo želeli da posetioci razumeju i sve uticaje koji su pojačali njena razmišljanja i doprineli da ona napiše tu poruku o izgnanstvu, domu i obećanju Amerike'', rekla je AP-u kustoskinja izložbe Melisa Martins.

Na izložbi se između ostalog može videti i rukopis čuvenog soneta ''Novi Kolos'', kao i drugi radovi koje je Lazarusova prepisala 1886. godine, kada je bolovala od raka.

Deo izložbe su i pisma koja je Lazarusova pisala svom prijatelju esejisti Ralfu Valdu Emersonu, kao i njegovi odgovori njoj. On je bio njen prijatelj, pristalica i najstroži kritičar.

Iako sebe nije smatrala religioznom, Lazarus je u izrazitim ne-jevrejskim društvenim i književnim krugovima zadržala svoja osećanja za istoriju i budućnost jevrejskog naroda.

Jedno vreme je radila sa tek pristiglim ruskim Jevrejima koji su stigli u Njujork. Pisala je o njihovim teškoćama i počela da se zalaže za jevrejsku domovinu i za ubacivanje jevrejskog nacionalizma na listu vekovnih velikih nacionalnih pokreta u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj.

Godine 1883. književnica Konstans Keri Harison zamolila je Emu Lazarus da napiše pesmu kako bi se prikupila sredstva za postolje Kipa Slobode, koji je bio poklon od Francuske. I tako je nastala pesma ''Novi Kolos''.

Ova pesnikinja je umrla 1887. od Hočkinove bolesti u 38. godini. Stihovi iz pesme ''Novi Kolos'' isklesani su u postolju spomenika 16 godina kasnije (1903). ''To je pesma protesta, koliko i poruka dobrodošlice'', zaključila je Martines.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.