Izložba Mladena Miljanovića iz BiH u Veneciji

Izvor: Politika, 31.Jul.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Mladena Miljanovića iz BiH u Veneciji

VENECIJA - U Slovenačkom izložbenom centru u Veneciji „A plus A” danas se otvara izložba umetnika iz Bosne i Hercegovine Mladena Miljanovića „Laku noć - stanje tela” (Good Night - State of Body) koja će trajati do 15. avgusta, saopštili su organizatori.

Mladenu Miljanoviću je ovo prva samostalna izložba u Veneciji posle samostalnih izložbi u Novom muzeju u Njujorku i MUMOK muzeju u Beču, a posle Venecije ova izložba se seli od jeseni u Regensburg (Austrija). >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ovog umetnika rođenog pre 31 godine u Zenici koji je diplomirao na Likovnoj akademiji u Banja Luci smatraju za jednog od najzanimljivijih stvaralaca koji su se pojavili poslednjih godina na umetničkoj sceni Istočne Evrope.

„Otkrio” ga je 2009. godine italijanski istoričar umetnosti Masimilijano Đioni koji ga je uključio u svoju autorsku trijenalnu kolektivnu smotru evropske likovne scene koju organizuje u Novom muzeju u Njujorku pod nazivom „Mlađi od Isusa” ( znači mlađi od 33 godine).

Miljanovićeva izložba je deo projekta galerija „A plu A” da istražuje i predstavlja nove tendencije likovne umetnosit na Balkanu. Prethodna izložba organizovana novembra 2011. bila je Ibra Hasanovića. Izložba „Laku noć-stanje tela obuhvata dva Miljanovićeva rada: film „Da li nameravaš da me lažeš ? (Do You Intend to Lie to Me?) i fotografije na temu „Pokaži mi rukom gde osećaš bol”.

Večeras će, tokom otvaranja izložbe umetnik izvesti performans „Na ivici margine” tokom koga će obesiti svoje telo ispred Galerije. Miljanović je 2007. godine osvojio nagradu ZVONO kao najbolji mladi umetnik BiH, a zatim je izlagao na Busan bijenalu u Južnoj Koreji, na kolektivnoj izložbi u Lapaco Fortiju u Veroni, na kolektivnoj izložbi u bečkom muzeju Moderne umetnosti fondacije Ludvig i na 53. beogradskom Oktobarskom salonu (2011).  

Tanjug

objavljeno: 31.07.2012.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.