Isus živi u Americi... kažu mormoni

Izvor: B92, 19.Jul.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isus živi u Americi... kažu mormoni

Anđeli i proroci spuštaju se svakog leta na brdo Kamora u američkoj saveznoj državi Njujork, mesto gde je, prema predanju, nastala mormonska vera.

Ovi posetioci su, zapravo, glumci koji učestvuju u spektaklu zasnovanom na "Mormonovoj knjizi", koji priređuju članovi Hristove crkve svetaca sudnjeg dana.

U "Mormonovoj knjizi" navedeno je da je Isus Hrist posle vaskrsnuća došao u Ameriku, što je i glavna tema predstave, naveo je AFP.

Prema tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predanju, 600 godina pre Hristosovog rođenja, Bog je naredio porodici Lehi iz Jerusalima da pređe okean i dođe u obećanju zemlju - Ameriku.

Ta porodica je zasnovala civilizaciju, koja je vekovima napredovala dok se nije podelila na nekoliko frakcija, a potom je u potpunosti iščezla.

"To nije izmišljotina, već nešto što se stvarno dogodilo i što je istina", rekao je Dvajt Džonson, jedan od glumaca u spektaklu.

Hristova crkva svetaca sudnjeg dana ima oko 14 miliona pripadnika širom sveta. Za njih, "Mormonova knjiga" nije samo duhovni vodič, već zbirka istorijskih činjenica.

Mormoni su često meta podsmeha zbog bespogovornog verovanja u knjigu, ali umetnički direktor spektakla Brent Henson odbacuje te poruge.

"Svako ko ozbiljno prihvata ono u šta veruje lako postaje meta kritičara", kaže Henson.

Keren-Meri i njen suprug došli su čak iz Abu Dabija da prisustvuju spektaklu jer, prema njenim rečima, ta predstava, zasnovana na "Mormonovoj knjizi", jača njihovu veru. Oni su medju hiljadama gledalaca okupljenih na brdu Kamori.

"Osećam Svetog duha, kako ga mi zovemo. To je osećaj da vam se Bog prikazuje... Neke stvari su istinite", rekla je ona.

Kim Ernandez je, zajedno s porodicom, došla iz Kalifornije. "Imamo dva sina i želimo... da ponovo osetimo duh, zato smo ih doveli ovde. Želimo da razgovaraju s misionarima, želimo da oni ponovo privuku njihovo interesovanje", kaže ona.

Predstava se završava scenom u kojoj se Isus i Bog Otac prikazuju proroku i osnivaču Mormonske crkve Džozefu Smitu 1820. godine.

Smitu se, navodno, prikazao anđeo koji ga je odveo do mesta na Kamori gde su bile zakopane zlatne ploče, sveti zapisi koje su zabeležili pripadnici civilizacije koja je iščezla 421. godine.

Ploče je sakupio i na brdu zakopao Mormon, poslednji pripadnik te civilizacije, po kojem je Mormonska crkva i dobila naziv, a Smit je te zapise preveo u "Knjigu mormona".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Isus živi u Americi... kažu mormoni

Izvor: medio.rs, 20.Jul.2012, 01:41

Anđeli i proroci spuštaju se svakog leta na brdo Kamora u američkoj saveznoj državi Njujork, mesto gde je, prema predanju, nastala mormonska vera.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.