Iran osudio napad u Njujorku, ali ipak je to Amerika: Vaša politika je KOREN TERORIZMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran osudio napad u Njujorku, ali ipak je to Amerika: Vaša politika je KOREN TERORIZMA

Dve zemlje nemaju diplomatske odnose poslednjih 37 godina

Iran je danas osudio napad kamionom u Njujorku, u kojem je stradalo osam osoba, ali je optužio SAD da njihova politika na Bliskom istoku predstavlja "koren terorizma".

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih posova Bahram Gašemi ocenio je da je ubistvo nevinih građana, koji nemaju čime da se brane, na javnom mestu pokazuje okrutnost i svirepost terorističkih grupa poput Islamske države.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ipak dodao da Iran smatra da je "koren teorizma politika koju su u određeno vreme sprovodile SAD i njihovi saveznici na Bliskom istoku".

Uzbek man is focus of deadly New York truck attack https://t.co/GGDLyho3W7

— Reuters Top News (@Reuters) November 1, 2017

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose poslednjih 37 godina, a ulazak predsednika Donalda Trampa u Belu kuću u januaru ove godine samo je povećao napetosti, podseća AFP.

Odnosi između dve zemlje su dodatno zategnuti nakon što je Tramp u oktobru odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Osam ljudi poginulo je juče u napadu na Menhetenu kada je beli "pik-ap", prema navodima očevidaca, uleteo i udarao bicikliste na stazi u blizini nekadašnje lokacije Svetskog trgovinskog centra, a onda se zabio u školski autobus.

"We saw flocks of children running." Witnesses describe the scene of the attack in New York. https://t.co/USLf01kCfO

— The New York Times (@nytimes) November 1, 2017

Osumnjičeni za napad je iz Uzbekistana i zove se Sajfulo Saipov, naveli su izvori bliski istrazi, prenose američki mediji.

Američke vlasti su saopštile da napad smatraju terorističkim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.