Interesi

Izvor: Danas, 19.Apr.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interesi

Prema komentaru utjecajne agencije "Bloomberg" što ga prenose neke američke regionalne novine, "u Srbiji raste utjecaj Rusije". Uglednu agencija osnovao je bivši njujorški gradonačelnik, jedan dobar i pošten krupni kapitalist, a utjecajna je jer kvalificirano prati globalnu ekonomiju, "sve događaje koji pomiče tržište". Ali, u novinarskim komentarima pouzdani su koliko i ostali mediji - sve ovisi o autoru i njegovoj percepciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o uvidu, dubljem poznavanju protagonista i političke mehanike.

Zaključke možeš donositi kakve hoćeš, ilustrirati ih s nekoliko izjava prosječnih ljudi, "nedužnih promatrača", a trend - u ovom slučaju riječ je o ruskom prodoru u Istočnu Europu - lako konstruiraš s nekoliko nepovezanih pojava, kojima pridaš zajednički smisao. Naravno da Rusija pokušava prodrijeti u Istočnu Europu, ali je pogrešno kad taktiziranje u defanzivi i u otporu tom prodoru, prikažeš kao politiku utemeljenu na rusofilskim tendencijama u društvu. Politika ne reflektira sentimente birača, nego realne interese sudionika u političkom procesu. Kao da Rusija prodire onoliko koliko joj ti dopustiš - tu se nikoga ne pita, a svi se snalaze i odupiru kako mogu... Orban je izbacio Rusiju iz MOL-a i postao narodni heroj, a sad ih kompenzira velikim energetskim financijskim paketom - ideja je, sve može, ako je riječ o novcu, a ne o dubinskom utjecaju na strukturno bitne segmente nacionalne ekonomije. Češki predsjednik i slovački premijer, citira se, traže da se odnosi s EU ne utječu negativno na razvoj odnosa s Rusijom. Predsjednik Zeman je beznačajna figura, socijaldemokrat, bivši komunist u zemlji kojom se upravlja prema čvrstim liberalnim pragmatičnim načelima, a slovački premijer Fico je perfektan liberal i poreski reformator, samo ne želi Ruse natovariti na vrat nekom nepotrebnom retorikom. Je li takav i Vučić? Nadajmo se da jest. Argument da je od 18 stranaka koje se natječu na izborima u Srbiji 8 proruskih znači samo to da se igra na brojeve, a ne na boju, što je znak da ulagač nema pravu opciju, nego stavlja gdje može i uzda se u sreću.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.