Igor Simić: Na vezi, bezveze

Izvor: Arte, 27.Jan.2023, 10:03

Igor Simić: Na vezi, bezveze

Igor Simić: Na vezi, bezveze 26.01.2023-05.03.2023, 12:00-20:00 Galerija Podroom Trg republike 5/-1 Otvaranje: četvrtak, 26. januar, u 19 sati 26. 1 – 5. 3. 2023.

Igor Simić

NA VEZI, BEZVEZE

(INSTANT BUT DISTANT)

Tokom dvomesečnog karantina i vanrednog stanja zbog izbijanja pandemije u 2020. godini, Igor Simić je svoj život i interakciju na internetu počeo da štampa na raznobojnom kancelarijskom papiru i po njemu intervenisao crtežom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Kako je crtež u umetničkoj praksi Simića povezan sa njegovim iskustvom rada u novinama Univerziteta Kolumbija (Njujork) kao politički karikaturista, crteži predstavljeni na izložbi početna su tačka za razmišljanje o izložbi kao celini, celovitoj prostornoj instalaciji. Video-instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja i hajpa (pompe), i ironični crteži upućuju na autorov permanentan, dugotrajan pokušaj traženja smisla globalnog, digitalnog, umreženog života, čime integriše komunikacijske medije u svoje kinematografske instalacije, mešajući tehnike dokumentarnog, spekulativnu fikciju i (neretko) naraciju u prvom licu.

Igor Simić (1988, Beograd) diplomirao je filmsku režiju i filozofiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su na filmskim festivalima i prikazivani u kontekstu savremene umetnosti. Umetnikova glavna linija istraživanja u oblasti pokretnih slika povezana je s njegovim interesovanjem za savremenu kulturu i politiku u širokom smislu reči i pažnju koju poklanja društvenoj dinamici distopijske tehnološke ere, koja uključuje nadzorne sisteme i postapokaliptične vizije. Simića zastupa Galerija Anita Bekers u Frankfurtu. Suosnivač je i kreativni direktor Demagog studija, koji pravi nagrađivane video-igre, animacije i muziku.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.