Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ID ima specijalnu jedinicu za napade u Evropi"

Članak „Njujork tajmsa“, na osnovu intervjua sa bivšim džihadistom otkrio je javnosti postojanje specijalne jedinica EMNI, koju je stvorila Islamska država.

Ta jedinica je stvorena kako bi pripadnici organizovali i izvršavali terorističke napade širom Evrope.

Lideri ove jedinice, prema pisanjima „Njujork tajmsa“, bave se regrutovanjem, treniranjem i respoređivanjem militanata u inostranstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Regrutovani militanti bivaju odabrani prema nacionalnoj pripadnosti i grupisani u male i diskretne jedinice, čiji se članovi tek ponekad međusobno susreću, obično noć pred odlazak u inostranstvo.

Opisujući ovu tajnu grupu militanata, kaže se da ona predstavlja „ključnu kariku u čitavoj terorističkoj mašineriji“ jer postoje dokazi da su upravo pripadnici EMNI strukture odgovorni za napade u Parizu, Briselu i Tunisu.

Doktor Maks Abrams, analitičar i profesor sa američkog univerziteta „Nortistern“ objasnio je za "Sputnjik" da EMNI u svom radu zapravo kombinuje i prepliće uloge obavještajne službe i domaćih bezbjednosnih agencija. Pa tako, kaže Abrams, nema zapravo ni potrebe za komunikacijom između „spavača“. U mnogim slučajevima, Islamska država čak i ne zna ko je zadužen za izvršavanje napada, dok sam napad ne bude izvršen i kasnije postane jasno čijih je ruku bio djelo.

„Ovo je zapravo visoko decentralizovana teroristička grupa, to je zapravo više pokret“, objašnjava analitičar i dodaje da je na taj način dato zeleno svjetlo svim „ljutim“ i nezadovoljnim muslimanima širom svijeta da samostalno izvršavaju napade.

Prema pisanjima „Njujork tajmsa“, na čelu grupe ili tačnije piramide EMNI nalazi se nedodirljivi Abu Muhamed Adnani, inače šef propagande Islamske države i njihov „portparol“. Adnani je navodno imenovan i za šefa obavještajne službe ID i zadužen za organizaciju i izvršavanje napada u inostranstvu.

„Ispod njega se nalaze lica koja imaju ovlašćenje da planiraju napade u različitim dijelovima svijeta. U okviru ove terorističke mreže navodno djeluje i ’tajna služba za Evropu‘ i ’tajna služba za Aziju‘ i ista takva tajna jedinica za arapski svijet“, piše „Njujork tajms“.

Adnani je navodno uspio da izbjegne napad i hapšenje koalicionih snaga i sada je jedan od najznačajnijih operativaca u Siriji.

Doktor Abrams kaže da je zapravo Adnani dao zeleno svjetlo svim zainteresovanima da rade šta god požele:

„Da terorišu i da govore da to čine u ime Islamske države. Zato i nema zaista mnogo potrebe da se ostvari komunikacija između pojedinih ćelija i ’spavača‘ u Evropi“, kaže Abrams.

„Do sad smo vidjeli nekoliko vrsta napada. Na primjer, oni koji su se desili u Parizu prošle godine obilovali su organizacionim momentima, kao i napad na aerodromu Ataturk u Istanbulu, dok kod ostalih napada nije bilo nekakve posebne komunikacije između izvršilaca.“

Abrams u tom smislu navodi primjer napada koji je izvršio Omar Maten u Orlandu na Floridi, kada je bilo ubijeno 49 osoba:

„Izgleda da je zaista napad samostalno izvršio, bez podrške neke grupe, iako je svoje ’djelo‘ posvetio ID“.

Komentarišući tvrdnje Harija Safra, bivšeg militanta ID kojeg je intervjuisao „Njujork tajms“, da je ID navodno potrebno još terorista na teritoriji Njemačke koji bi bili voljni da sprovode napade, doktor Abrams kaže da su se mnoge okolnosti u vezi sa terorizmom promijenile nedavno:

„Rekao bih da zaista u Njemačkoj, posebno imajući u vidu napade od prije par nedjelja, zaista ima ljudi, ’usamljenih vukova‘ koji su riješeni da vrše napade“, kaže Abrams za "Sputnjik".

Kako bi izbjegli da budu uhvaćeni, operativci ID koriste novajlije koji nemaju prethodne veze sa radikalnim grupama. Bivši militant ID Hari Safro ove novajlije zove „čistuncima“ jer još uvijek nemaju bilo kakve zločine za sobom, oni su zapravo posrednici koji predaju instrukcije u vezi sa bilo čim, od na primjer „kako napraviti pojas samoubice“ do „kako napade označiti kao djelo ID.

Onlajn propaganda je takođe označena od strane ID kao najbolje oruđe za prodiranje na tlo SAD.

„ID uspijeva da regrutuje veliki broj Amerikanaca putem društvenih mreža, zato što su oni glupi i mogu slobodno da nose oružje“, tvrdi bivši militant Safro i dodaje:

„Amerikance možete jako jednostavno radikalizovati, osim toga ako nisu ranije bili osuđivani, oni lako mogu da kupe oružje, pa ID ne mora da se trudi da nabavi oružje za svakog pojedinca voljnog da izvrši napad.“

(Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

EMNI - specijalci Islamske držžave koji ššire smrt po Evropi

Izvor: Blic, 06.Avg.2016

Članak "„Njujork tajmsa"“, na osnovu intervjua sa bivšim džihadistom i militantom poreklom iz Nemačke, otkrio je javnosti postojanje specijalne jedinica EMNI, koju je stvorila Islamska država, kako bi pripadnici ove jedinice organizovali i izvršavali terorističke napade širom Evrope, prenosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.