Hrvati vape: Profit nam ispred nosa uzima Srbija

Izvor: B92, 16.Jan.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati vape: Profit nam ispred nosa uzima Srbija

Nenad Bach hrvatski muzičar koji već 30 godina živi u Njujorku u kolumni za Poslovni dnevnik opisao je potrebu Hrvatske za direktnim letovima ka SAD.

On navodi da će zbog toga profit od hrvatskog turizma pokupiti Srbija.

Bach je naveo primer jedne američke porodice koja je odustala od odmora u Hrvatskoj upravo iz ovog razloga.

Prenosimo deo njegove kolumnei:

Pre šest godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanovljena mi je dijagnoza Parkinsona. Kako bih usporio razvoj bolesti bavim se čim plesomi ping pongom... Stoni tenis igram s dragim prijateljem Bobom, Amerikancem, uspešnim poslovnim čovekom i žestokim protivnikom u ovoj meni predivnoj igri.

Govori mi Bob neki dan da je tradicija u njihovoj porodici da se jednom godišnje sa širom porodicom otputuje na odmor (ima ih 18!). Čuvši to, ja kao iz topa ispalim "pa morate u Hrvatsku ovaj put", a on meni kao iz topa nazad "da, razmišljali smo o tome, ali nemate direktne letove iz Njujorka, a moja majka ima preko 80 godina".

I tad mi se odvrti film koji mi je pucao previše puta. Sa čak tri hrvatska premijera, pa tako i aktuelnim na odlasku Milanovićem, razgovarao sam i uveravao o potrebi direktne vazdušne povezanosti sa najvećom ekonomijom sveta. Poslednji mi je na to odgovorio: "Desiće se samo od sebe".

Ne samo da se nije desilo "samo od sebe", već upravo suprotno.

Naši susedi pokreću direktne letove Beograd-Njujork u junu, a mi se pravimo kao da ne vidimo da nam ispred nosa odnose zaradu koja je sve ove godine bila previđena upravo za hrvatski džep! Čitav turistički svet bori se za američkog turistu. Kažu da jedan Amerikanac potroši više nego čak SEDAM prosečnih gostiju koji tradicionalno posećuju našu zemlju ...

Godišnje iz SAD-a Hrvatsku poseti oko 300.000 ljudi, što je na ukupni broj od 14 miliona poseta u turizmu relativno mali broj. No, glavni razlog zašto ta brojka nije bar milion upravo je problem sa kojim se suočila i Bobova porodica. Nema direktnih letova. A, nije da ih nije bilo pre trideset godina. JAT je u sezoni za SAD leteo i do 25 puta nedeljno!

To što nismo letili od kraja Domovinskog rata izgubili smo red veličine 100 milijardi kuna, a da niko odgovoran nije za to. Ovo je veći red veličina nego što su INA, Pliva i sve banke zajedno.

Izgubili smo geostrateški položaj Jugoistočne Evrope kao "hub" za sve ostale destinacije. Dakle, Slovenci, Mađari, Srbi, Albanci, Makedonci ... Svi bi mogli iz SAD da lete preko Zagreba. Kroacija erlajnz je mogla sve to razvoziti.

Ovo je moj poslednji vapaj budući hrvatski premijeru, aktuelni mandataru, gospodine Oreškoviću (za mene ste već četvrti otkad guram ovu incijativu). Dolazite iz dijaspore, poput mene, pa mi ulivate nadu da ćete stvari jasnije znati sagledati i doneti ispravnije odluke za Hrvatsku. 20+ godina bezuspešnog lobiranja protiv korupcije i nesposobnosti, ne mogu više".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.