Hiljade Španaca na ulicama

Izvor: B92, 12.Maj.2013, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Španaca na ulicama

Madrid -- Više hiljada Španaca izašlo je na ulice, obeležavajući drugi rođendan pokreta "Ogorčeni" formiranog iz protesta zbog ekonomske nejednakosti i nezaposlenosti.

"Ogorčeni" su se okupili u Madridu, Barseloni i još tridesetak gradova širom zemlje izražavajući svoj bes protiv vladinih mera stezanja kaiša.

Na centralnom trgu u Madridu, Puerta del Sol, demonstranti su nosili parole "Borba se nastavlja", "Ako smo zajedno onda je moguće" ili "Oni to nazivaju demokratijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali to nije to", prenosi francuska agencija AFP.

"Ogorčeni", zajedno sa pokretom "Okupirajmo Vol Strit" u Njujorku, izazvali su slične proteste u stotinama gradova širom zemljine kugle.

Dok su neki demonstranti danas nosili zastave Republike, drugi su bili u majcama sa simbolima mobilizacije obrazovnog sektora koji je, kao i zdravstvo, veoma pogođen merama stezanja kaiša.

Jedan od učesnika protesta je rekao "Osećam nemoć Španije. Vlada radi ono što joj Nemačka, Međunarodni Monetarni Fond i Evropska centralna banka kažu da uradi".

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja se nada uštedi od 150 milijardi evra do 2014. zahvaljujući politici stezanja kaiša i novim merama štednje.

Španija broji oko 45 miliona stanovnika od kojih je sada 6,2 miliona bez posla, čime je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine dostigla rekordan nivo od 27,2 odsto .
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protesti u Španiji

Izvor: Akter, 12.Maj.2013

Više hiljada Španaca izašlo je na ulice, obeležavajući drugi rođendan pokreta "Ogorčeni" formiranog iz protesta zbog ekonomske nejednakosti i nezaposlenosti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.