Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2021, 10:21

Globalni pad avionskog putničkog saobraćaja, gubici 370 milijardi dolara

NJUJORK

Broj putnika u međunarodnom avionskom saobraćaj opao je 2020. godine zbog pandemije za čitavih 60%, čime je dostignut nivo iz 2013. godine, pokazala je studija Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Prema istraživanju te specijalizovane agenciije Ujedinjenih nacija, broj mesta u putničkom avionskom saobraćaju bio je tokom 2020. godine manji za 50%, a broj putnika opao je za 60%. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Prošle godine avionom se prevezlo 1,8 milijardi putnika, dok je 2019. godine taj broj iznosio 4,5 milijardi.

Podaci ICAO ukazuju da su finansijski gubici u avioprevoznika zbog pandemije kovida-19 i restriktivnih mera iznosili 370 milijardi dolara. Aerodromi su zabeležili dodatni gubitak od 115 milijardi, a pružaoci usluga vazdušne navigacije 13 milijardi dolara.

Pad u obimu vazdušnog saobraćaja počeo je u januaru prošle godine, ali je u prvom trenutku bio ograničen na nekoliko zemalja. Kako je korona virus nastavio da se širi po svetu, tako je avionski saobraćaj u svetu krajem marta bukvalno prestao funkcioniše.

Uporedo sa merama potpunog lokdauna, sa zatvaranjem granica i ograničenjima putovanja, u aprilu je ukupan broj putnika u svetu opao za 92% u odnosu na isti mesec 2019. U tom postotku, sa 98% je učestvovao međunarodni putnički saobćaj, a sa 87% unutrašnji saobraćaj.

Nakon aprilskog najnižeg nivoa, vazdušni saobraćaj je tokom letnje turističke sezone zabeležio blagi oporavak. Taj oporavak je, međutim, kratko trajao pošto je prvo usledila stagnacija, a zatim sa drugim talasom zaraze u septembru i novi pad, pošto su mnoge zemlje ponovo uvele mere ograničenja.

Takav trend posebno je bio izražen u Evropi, gde vazdušni saobraćaj posle privremenog oporavka, od septembra ponovo beleži dramatičan pad.

Podaci iz poslednjeg kvartala pokazuju da je avionski saobraćaj tokom 2020. godine zabeležio dvostruku recesiju.

Studija ICAO objavljena 15. januara pokazuje i da je u pandemiji postojao stalni raskorak između domaćeg i međunarodnog avionskog saobraćaja, uglavnom i zbog strožih restrikcija koje su se odnosile na prekogranična putovanja.

Tako je unutrašnji saobraćaj pokazao veću otpornost na pandemiju i dominira u svim scenarijima za oporavak vazdušnog transporta. Navodi se da se u Kini i Rusiji broj putnika u unutrašnjem avionskom saobraćaju već vratio na nivo od pre pandemije.

Ukupan pad u domaćem vazdušnom saobraćaju iznosio je prošle godine 50%, dok je pad u međunarodnom saobraćaju iznosio 74%, odnosno bilo je 1,4 milijarde putnika manje, naveo je ICAO.

Globalni opravak avionskog saobraćaja u pogledu broja putnika od kraja maja predvode azijsko-pacifički region i Severna Amerika, u prvom redu zahvaljujući velikom domaćem tržištu.

Vazdušni saobraćaj u Južnoj Americi i Karibima je u četvrtom kvartalu zabeležio određeni oporavak, dok oporavak u Africi i na Bliskom istoku nareduje veoma sporo.

U globalnom padu prihoda od 370 milijardi dolara, azijsko-pacifički region učestvuje sa 120 milijardi, Evropa sa 100 milijardi, Severna Amerika sa 88 milijardi, Južna Amerika sa 26 milijardi i Karibi i Bliski istok sa 22, odnoso 14 milijardi dolara.

Zamrznuti prihodi doveli su do obiljnih problema sa likvidnošću svih karika koje su deo avionskog putničkog sabraćaja, što je dovelo u pitanje i finansijski opstanak cele industrije i ugrozilo milione radnih mesta širom sveta.

Posledice je posredno osetila i turistička industrija, s obzirom da je pre pandemije više od 50% turista avionom stizalo do svojih međunarodnih odredišta.

ICAO u studiji navodi da će prema kratkoročnim prognozama negativan trend u avionskom saobraćaju potrajati, sa posebnim rizicima u prvom kvartalu 2021. godine i opasnošću daljeg pogoršanja.

Prema najoptimističnijem scenariju, broj putnika u avionskom saobraćaju bi do juna mogli da dostignu 71% broja putnika iz 2019, i to 53% u međunarodnom i 84% u domaćem saobraćaju.

Pesimnističniji scenario predviđa oporavak od svega 49% – 26% u međunarodnom i 66% u domaćem vazdušnom putničkom saobraćaju, naveo je ICAO.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.