Globalni javni dug rekordne 92.000 milijardi dolara

Izvor: Capital.ba, 14.Jul.2023, 10:43

Globalni javni dug rekordne 92.000 milijardi dolara

NJUJORK – Globalni javni dug porastao je u 2022. godini na rekordne 92.000 milijardi dolara, jer su se vlade pojačano zaduživale kako bi ublažile posljedice niza kriza, stoji u novom izvještaju Ujedinjenih nacija. FOTO: Pixabay Od početka vijekaa domaći i vanjski dug širom svijeta povećao se više od pet puta u posljednje dvije decenije, a bruto domaći proizvod (BDP) samo tri puta, prema izvještaju UN-a objavljenom uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << članica Grupe G20. “Izgleda da tržištima to nije problem, ali ljudima jeste”, rekao je novinarima generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. “Neke od najsiromašnijih zemalja svijeta prisiljene su da biraju između servisiranja duga i služenja narodu”, prenosi Hina. Podaci pokazuju da 3,3 milijarde ljudi danas živi u zemljama koje moraju više novca izdvajati za kamate nego za zdravstvo i obrazovanje, upozorio je UN. Dug zemalja u razvoju čini gotovo 30 odsto globalnog javnog duga, kao i dug SAD-a koji je u 2022. godini iznosio 31.000 milijardi dolara, prema proračunima UN baziranim na podacima iz aprilskog izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prognozama za svjetsku ekonomiju. Kina je uvrštena u grupu zemalja u razvoju, a po iznosu duga od 14.000 milijardi dolara zauzima drugo mjesto na globalnoj ljestvici, nakon SAD-a. Slijede Velika Britanija i Francuska s oko 3.000 milijardi dolara javnog duga, a blizu su i Italija i Indija sa 2.900 milijardi dolara, odnosno 2.800 milijardi dolara. Dug Njemačke premašio je 2.700 milijardi dolara. Zemlje u razvoju posuđuju novac uz značajno više kamatne stope nego razvijene zemlje, čak i kada se izuzmu troškovi valutnih kurseva. Afričke zemlje zadužuju se tako uz četiri puta više kamatne stope nego SAD, odnosno osam puta više nego Njemačka, utvrdili su stručnjaci UN-a. Чланак Globalni javni dug rekordne 92.000 milijardi dolara се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Globalni dug rekordnih 92.000.000.000.000 dolara

Izvor: B92, 14.Jul.2023

Globalni javni dug porastao je u 2022. godini na rekordne 92.000 milijardi dolara...Do toga je došlo jer su se vlade pojačano zaduživale kako bi ublažile posledice niza kriza, stoji u novom izveštaju Ujedinjenih nacija...Od početka veka domaći i spoljni dug širom sveta povećao se više od pet...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.