GODIŠNJICA KATASTROFE Dan kada je goreo Empajer stejt bilding

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODIŠNJICA KATASTROFE Dan kada je goreo Empajer stejt bilding

Danas se navršava 70 godina od kada je avion Američkog ratnog vazduhoplovstva udario u Empajer stejt bilding, u Njujorku, usmrtivši 14 osoba. Zastrašujući incident je bio posledica guste magle.

Bombarder B-25 Mičel, sa dva pilota i jednim putnikom, leteo je iz Nju Bedforda (Masačusets) prema Aerodromu “Lagvardija” u Njujorku. Dok se u subotu ujutro približivao gusto naseljenom gradskom jezgru, spustila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se veoma gusta magla, pa je kontrola letenja dala instrukcije pilotima da, umesto u Njujork, slete na aerodrom u Njuarku.

Izmenjena putanja leta vodila je iznad Menhetna, a posada je izričito upozorena da se Empajer stejt bilding, u to vreme najviša zgrada u Njujorku, ne vidi od magle. Radi bolje vidljivosti, avion je leteo prilično sporo i nisko kada se opasno približio oblakoderu “Krajsler” u centru grada. Da bi izbegao sudar, naglo je skrenuo i udario pravo u severnu stranu Empajer stejt bildinga, u visini 79. sprata.

Prilikom udara eksplodiralo je gorivo i vatra se spustila sve do 75. sprata. Jedan motor je proleteo kroz zgradu, izleteo s druge strane i uništio krov penthaus apartmana preko puta. Delovi aviona su se se se zabili u krovove obližnjih zgrada ili su propali kroz njih.

Drugi motor je zakačio sajlu lifta u kome je bila najmanje jedna žena. Automatska kočnica je zadržala lift, ali je motor upao u otvor lifta i pao na njega. Prisebni spasioci izvukli su ženu i spasli joj život.

Pošto je bila subota, u zgradi je bilo manje ljudi nego obično. Nastradalo je 11 osoba, od kojih su neke zadobile opekotine od zapaljenog avionskog goriva, a neke su pale sa zgrade. Svih 11 žrtava su radile u zgradi, a osim njih su poginuli i piloti i putnik koji su bili u avionu.

Na zgradi je ostala rupa dimenzija 5,5 x 6 metara. Iako strukturni integritet zgrade nije narušen, naneta je šteta od oko milion dolara, današnjih 10,5 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.