Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ministarka kulture ne čita knjige

Izjava Fler Pelrin da tokom dve godine nije pročitala nijednu knjigu, kao i da ne zna nijedno delo nobelovca Modijana, podelila je francusku javnost

Kad živite u zemlji Sartra i Molijera, podrazumeva se da čitate knjige, štaviše, to je stvar prestiža. Tim pre je za francusku umetničku elitu bila začuđujuća izjava Fler Pelrin, ministarske kulture ove zemlje, da tokom protekle dve godine nije pročitala nijednu, o čemu ovih dana piše i „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njujork tajms”.

Pored salvi kritika, koje su je obasule nakon što je to priznala u jednom intervjuu, koji je tokom prethodnog vikenda emitovan na Kanalu plus, dobila je još jednu poruku putem društvenih mreža – da podnese ostavku.

Da situacija bude po nju još gora, tokom istog intervjua nije mogla da navede nijedno od 30 dela Patrika Modijana, francuskog autora koji je ove godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, iako je sa njim nedavno bila viđena na ručku, o kojem je nakon toga govorila u superlativu.

Kako je pred kamerama pokušala da objasni, knjige ne stiže da čita pošto je zaokupljena brojnim dokumentima, zakonima, propisima, vestima i člancima „Asošijeted presa”. Jedan deo onih koji je kritikuju posebno je bio iziritiran činjenicom da se ona nije libila to sve da kaže i da očigledno smatra da takva vrsta priznanja uopšte nije problematična.

Na francuskom sajtu „Hafington posta” oglasio se pisac Klod Askolovič – izjavu i ponašanje Pelrinove ocenio je kao varvarsku, dodajući da je njeno neznanje, pogotovo deo koji se tiče Patrika Modijana, čini nedostojnom posla koji obavlja.

Međutim, jedan deo javnosti ima sasvim drugačije mišljenje – svojom otvorenošću i iskrenošću, toliko retkom za političare, Pelrinova je pobrala simpatije, pogotovo što bi u njenu odbranu moglo da se doda da se pre ove pozicije, kao državni sekretar, bavila malim i srednjim preduzećima, inovacijama i digitalnom ekonomijom.

O tome piše i francuski list „Le Poan”, koji u tekstu pod naslovom „Fler Pelrin nije čitala Modijana! Pa šta?” ističe u prvi plan njenu spontanost i spremnost da prizna nešto što svi znaju – da posao ministra ne ostavlja prostora za slobodno vreme, pa ni za čitanje knjiga.

Imajući u vidu da je Modijano, pre nego što je dobio Nobelovu nagradu, van Francuske bio malo poznat, ova dama svakako može da računa na veće razumevanje van zemlje čije je vlade član.

Pelrinova je, inače, bila zanimljiva za Francuze i pre ovog „priznanja”. Rođena u Severnoj Koreji, sa šest meseci usvojila ju je jedna francuska porodica, da bi diplomirala među najboljima u klasi na Nacionalnoj školi za administraciju – ustanovi koja obrazuje buduće francuske predsednike i premijere.

Njene kolege kažu da je pre nego što je postavljena za ministra bila poznata kao profilisan čitalac fikcije i stručne literature i da ume da se podjednako divi i Pikasovim slikama i hip-hop muzici.

Priredila: M. Dimitrijević

objavljeno: 29/10/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.