Evropska kompanija gradi vetropark u Njujorku

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 16:50

Evropska kompanija gradi vetropark u Njujorku

Američki zvaničnici su dali odobrenje norveškom Ekvinoru da započne izgradnju velikog vetroparka kod obala Njujorka.

Plan, koji je odobrio američki Biro za upravljanje energijom okeana, uključuje izgradnju i rukovođenje dvema velikim vetroelektranama pod nazivom Empajer vind 1 i 2, koje će, kada budu izgrađene, moći da napajaju više od 700.000 domova godišnje, preneo je Rojters.

Ekvinor je saopštio da bi izgradnja "Empajer vinda" trebalo da počne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije ove godine, dok bi vetrolektrane mogle da isporučuju struju građanima Njujorka do 2026.

Međutim, norveška kompanija najpre mora da obezbedi ugovor za snabdevanje električnom energijom od države Njujork, što se očekuje u narednim nedeljama.

Ekvinor je tražio i nove uslove ugovora zbog rastućih troškova izgradnje, viših kamatnih stopa i zastoja u lancu snabdevanja.

Očekuje se da će vetroelektrane na moru igrati ključnu ulogu, kada je reč o ispunjavanju ciljeva Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa dekarbonizacijom proizvodnje električne energije i borbom protiv klimatskih promena, navodi britanski medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.