Empire State Building − jedno od sedam modernih svetskih čuda

Izvor: Studnel.com, 01.Maj.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Empire State Building − jedno od sedam modernih svetskih čuda

Svojim prepoznatljivim izgledom i visinom od čak 381 metar, Empire State Building je nesumnjivo najznačajnija i najviša građevina u Njujorku. U svetu, po svojoj visini, zauzima 15. mesto. Zgrada je smeštena u središtu ostrva Menhetn, kroz koji prolazi 12 avenija i preseca se 240 ulica. Ovu građevinu, koja danas ima 102 sprata, dizajnirali su arhitekte Šriv, Lamb i Herman, a sagrađena je 1831. godine. Još je na samom početku bilo zamišljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << da ovaj oblakoder bude simbol Amerike i njenog razvoja. Izgraditi tako nešto, u vreme kada je Amerika prolazila kroz veliku krizu, nije bio nimalo jednostavan zadatak. Bilo je potrebno rešiti najpre materijalne, a tek onda  tehničke probleme. Ovo svakako govori koliko je Amerika verovala u svoje sposobnosti i bila rešena da savlada krizu. Na samom vrhu zgrade nalazi se zeleni krov, koji se prostire na 845 kvadratnih metara, a sastoji se od četiri dela. Ono što Empire State Building čini upečatljivim jeste to što se gradio stepenasto. Za izgradnju je bilo potrebno samo 410 dana, a utrošen je 41 milion dolara. 
Empire State danas predstavlja izuzetno značajan i uspešan poslovni kompleks koji poseduje oko 1000 preduzeća sa preko 21.000 zaposlenih. Pored finansijkog značaja, zgrada je nezaobilazna turistička destinacija. Sa vidikovca se pruža pogled na čak pet saveznih država, što turiste posebno oduševljava. Jedna od zanimljivosti jeste da se na 86. sprat stigne za svega minut, pri čemu je moguće posmatranje grada sa ovog sprata. Ovo je jedno od najromantičnijih mesta kako u samom gradu tako i u mnogim filmovima. Empire State Building je preko četrdeset godina važio za najviši oblakoder na svetu, tako da nije iznenađujuće što ga je Američko udruženje građevinara proglasilo jednim od sedam modernih svetskih čuda. 
Izvori: arhitektura.rs, energetskiportalsrbije.rs, luxlife.rs, sites.google.com


empire state buildingsadnjujorkna danasnji dandogadjaj
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.