Ekonomisti o Trampovim predlozima - Katastrofa za SAD

Izvor: VOA, 11.Maj.2016, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti o Trampovim predlozima - Katastrofa za SAD

Verovatni predsednički kandidat republikanske stranke Donald Tramp uputio je ozbiljno upozorenje američkim trgovinskim partnerima – „igrajte pošteno, ili u protivnom...“ Tramp je već najavio da želi da Meksiko plati za izgradnju zida na granici prema Sjedinjenim Državama. On takodje preti da će da nametne velike uvozne tarife na kinesku robu kako bi nadoknadio američki trgovinski deficit od 366 milijardi dolara. Njujorški milijarder kaže da je to „pobednička“ strategija, ali ekonomisti sa kojima je razgovarao Glas Amerike smatraju da bi njegove mere mogle da budu recept za katastrofu. Prošle godine Amerika je uvezla robu iz Kine u vrednosti od skoro 500 milijardi dolara, ali je Kina kupila američke proizvode u vrednosti od samo 116 milijardi dolara. Da bi se trgovinska razmena uravnotežila, Donald Tramp želi da podigne uvozne tarife na kinesku robu do čak 45 odsto. "Imamo 500 milijardi dolara trgovinskog deficita sa Kinom i to ćemo preokrenuti. Ne zaboravite, mi smo kao kasica iz koje stalno kradu", poručuje Tramp. To je odvažan predlog za Trampove pristalice i milione Amerikanca koji su izgubili radna mesta u korist slabije plaćenih radnika u Kini. Medjutim, spoljntrgovinski ekseprt Gordon Henson kaže da taj predlog nije zasnovan na ekonomskim realnostima. "Iz političkih razloga je jasno zašto on to kaže, ali ma koliko to zvučalo šokantno – tu nema ekonomske osnove", kaže Henson sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu. Ne samo što bi tarife od 45 odsto bile nezakonite prema propisima Svetske trgovinske organizacije, već bi prema ekonomistima verovatna odmazda koja bi usledila bila veoma skupa za SAD. Bivši ekonomista Svetske banke Čed Braun upozorava da bi najverovatniji ishod bio trgovinski rat izmedju SAD i Kine. "Kina je proteklih godina odgovarala istom merom kada god su joj bile nametnute nove trgovinske barijere, bez obzira da li je to legalno ili ne. Medjutim, Kina bi i prema propisima STO imala pravo da uzvrati istom merom na ono što Tramp predlaže", smatra Braun iz Instituta Piterson za međunarodnu ekonomiju. Tramp sa druge strane insistira da njegovi kritičari ne shvataju neke stvari "Osvrnućete se unazad i rećićete – da, to je bio trenutak kada smo počeli ponovo da pobedjujemo, kada je Tramp preuzeo stvari u svoje ruke. Počeli smo da pobedjujemo i nastavićemo da pobedjujemo." Ekonomisti smatraju da bi umesto pobeda, protekcionističke mere dovele do pada trgovine i gubitka poverenja izmedju trgovinskih partnera.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp preti: Igrajte pošteno, ili u protivnom...

Izvor: B92, 12.Maj.2016, 10:50

Predsednički kandidat republikanske stranke Donald Tramp uputio je ozbiljno upozorenje američkim trgovinskim partnerima – „igrajte pošteno, ili u protivnom..“..Tramp je već najavio da želi da Meksiko plati za izgradnju zida na granici prema Sjedinjenim Državama...On takođe preti da će da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.