Privedeni osumnjičeni za rukovođenje tajnom kineskom policijskom stanicom u Njujorku

Izvor: VOA, 17.Apr.2023, 21:16

Privedeni osumnjičeni za rukovođenje tajnom kineskom policijskom stanicom u Njujorku

Američke vlasti privele su dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su rukovodili tajnom policijskom stanicom u Kineskoj četvrti na Menhetnu, objavio je glavni bruklinski federalni tužilac Brion Pis. Liu Đianvang i Čen Đinping suočavaju se sa optužbama da su počinili zaveru, delujući kao agenti kineske vlade, o čemu nisu obavestili američke vlasti, kao i da su, kako je navedeno, opstruisali primenu pravde. Kako je saopštio Sekretarijat za pravoduđe, dvojica uhapšenih radili su pod kontrolom i po naredbama zvaničnika kineske vlade, a obrisali su komunikaciju sa njim sa svojih telefona, kad su saznali da FBI vodi istragu.  “Ovim krivičnim gonjenjem razotkriveno je ozbiljno kršenje suvereniteta naše nacije koje su počinile kineske vlasti - uspostavljanjem tajne policijske stanice usred Njujorka“, rekao je tužilac Pis. Svrha takvih poteza je, kako se navodi, zastrašivanje kritičara i političkih protivnika kineskih i iranskih vlasti nastanjenih u Sjedinjenim Državama. Tužioci su saopštili da je osumnjičeni Lu 2018. pokušao da ubedi osobu koju Kina smatra beguncem da se vrati kući. Ta osoba prijavila je da je bila maltretirana i da joj je bilo prećeno naveli su tužioci. Prema navodima tužilaca – uhapšeni su agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) priznali da su uništili tragove komunikacije sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom. Tajna policijska stanica se bavila nekim osnovim uslugama, kao što je pomaganje kineskim državljanima da obnove svoju kinesku vozačku dozvolu, ali je imala i mnogo  druge zastrašujuće funkcije. Zvaničnici su utvrdili da su kineske vlasti 2022. tražile od Lua pomoć u lociranju osobe koja živi u Kaliforniji – za koju se smatralo da je prodemokratski aktivista. Informacija o hapšenju obelodanjena je u momentu kada je Sekretarijat za pravosuđe intenzivirao istrage o, kako ih definiše, pokušajima transnacionalne represije koju sprovode američki protivnici poput Kine i Irana. Američke federalne vlasti do sada su optužile više od deset kineskih i državljana drugih zemalja za nadzor i uznemiravanje disidenata koji žive u Sjedinjenim Državama. Tu spadaju i pokušaji nasilne repatrijacije građana koje je Kina smatrala beguncima. Inače, direktor FBI Kristofer Rej je u novembru 2022, tokom pretresa u američkom Senatu, izrazio zabrinutost zbog postojanja tajnih kineskih policijskih stanica američkim gradovima. Tom prilikom je rekao da uspostavljanjem policijskog prisustva u Sjedinjenim Državama kineske vlasti krše suverenitet i zaobilaze saradnju sa američkim agencijama za primenu zakona.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kinezi na Menhetnu vodili ilegalnu policijsku stanicu, radili za kinesku vladu

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2023

FBI je uhapsio dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su bili kineski agenti i upravljali kineskom "tajnom policijskom stanicom" u kineskoj četvrti na Menhetnu u Njujorku.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.