Izvor: Banke.Online.rs, 04.Jun.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar - spas i jedini izbor

Američki dolar je u maju zabeležio najveći mesečni rast od 2011, prestigavši obveznice, akcije i sirovine po prvi put ove godine. Pokazalo se da su investitori tražili spas u "zelenim" novčanicama u vreme pogoršanja dužničke krize u Evropi. Dolarski indeks međunarodne valutne berze koji prati kretanje američke valute u odnosu na monete šest najvećih trgovinskih partnera SAD, porastao je u maju za 5,5 odsto, prenela je njujorška agencija ekonomskih informacija Blumberg. Berzanski indeks svetskih akcija MSCI izgubio je 8,9 odsto vrednosti, dok je robni indeks S&P GSCI, koji obuhvata kretanje cena 24 najznačajnije sirovine, oslabio za 13 odsto. "Dolar je imao fenomenalan mesec", izjavila je strateg kanadske banke "Nova Skotia" Kamila Saton. Bruto domaći proizvod (BDP) na nivou celog sveta mogao bi ove godine da uspori na 2,5 sa 2,9 odsto iz 2011, prema proceni ekonomista koji su učestvovali u anketi Blumberga. Kamatne stope na američke desetogodišnje obveznice pale su ove nedelje na rekordno niskih 1,53 odsto, dok su se prinosi na nemačke dvogodišnje dužničke hartije spustili na nulu. Španski troškovi zaduživanja su istovremeno skočili na 6,7 odsto, što je njihov najviši nivo od novembra 2011, pošto je treća po veličini španska banka "Bankija" zatražila državnu pomoć od 19 milijardi evra. Globalne berze evidentirale su najveće mesečne gubitke od septembra 2011, kada su podaci o prerađivačkoj industriji u Kini i maloprodaji u Nemačkoj podstakli spekulacije da svetski privredni rast usporava.  

Nastavak na Banke.Online.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dolar - spas i jedini izbor

Izvor: medio.rs, 04.Jun.2012

Američki dolar je u maju zabeležio najveći mesečni rast od 2011, prestigavši obveznice, akcije i sirovine po prvi put ove godine.

Nastavak na medio.rs...

Signali nove recesije

Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 01:17

SAD: novi nivo krize u Evropi velika pretnja Baraku Obami..Od našeg stalnog dopisnika..Vašington – Najnoviji mesečni bilten o kretanjima u američkoj ekonomiji pokazao je novo usporavanje i po prvi put u poslednjih nekoliko meseci i novi porast stope nezaposlenosti, koja je skočila na 8,2 odsto...Američki...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.