Đukić Dejanović o izazovima nedovoljnog rađanja u Njujorku

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović o izazovima nedovoljnog rađanja u Njujorku

Tri grupe vodećih uzroka niske stope nataliteta – smanjenje broja žena u reproduktivnom dobu, odloženo rađanje i migracije, rekla je ministarka bez portfelja i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razviju do 2030. godine Slavica Đukić Dejanović na skupu posvećenom izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministarka Slavica Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost organizatorima skupa, koji je održan na marginama 52. zasedanja Komisije za populaciju i razvoj u Ujedinjenim nacijam, ističući da su izazovi nedovoljnog rađanja i starenja direktno povezani sa primenom Agende 2030 za održivi razvoj i kreiranjem i planiranjem politika u svim zemljama.

"Srbija se, takođe, suočava sa nedovoljnim rađanjem i starenjem. Prosečna starost stanovništva u Srbiji je 43 godine, oko 15 odsto stanovništva je mlađe od 15 godina, a 20 odsto je starije od 65 godina", istakla je ministarka navodeći tri grupe vodećih uzroka niske stope nataliteta: smanjenje broja žena u reproduktivnom dobu, odloženo rađanje i migracije.
Ministarka je navela da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine koja sadrži osam specifičnih i jedan opšti cilj, a to je podizanje stope ukupnog fertiliteta u Srbiji na nivo od 1,85 deteta po ženi.
Na kraju, ministarka je izrazila uverenje da će u narednom periodu biti prilike da se o temama nedovoljnog rađanja i starenja detaljnije razgovara, posebno imajući u vidu uslovljenost ovih fenomena.
Nedovoljno rađanje uslovljava smanjivanje stanovništva i povećavanje udela starih, što za krajnju posledicu može imati otežano funkcionisanje društava, pa i njihovo nestajanje.
Skup je organizovan od strane Stalnih misija Belorusije, Bugarske, Japana i Tunisa pri Ujedinjenim nacijama, Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.