Direktor obaveštajnih službi napušta Trampovu administraciju

Izvor: VOA, 28.Jul.2019, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor obaveštajnih službi napušta Trampovu administraciju

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts napustiće taj položaj 15. avgusta, saopštio je u nedelju predsednik Donald Tramp. Kouts se sukobio sa predsednikom Trampom u pogledu obaveštajnih procena o Rusiji, Iranu i Sevenoj Koreji.  Tramp je tvitovao da će za Koutsovog naslednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa. Retklif, član odbora za obaveštajna pitanja i pravosuđe u Predstavničkom domu, snažnio je branio Trampa u sredu tokom svedočenja specijalnog tužioca Roberta Malera o dvogodišnjoj istrazi o mešanju Rusije u američke izbore. Takođe je optužio Malera da je prekoračio ovlašćenja u izradi izveštaja o potencijalnoj opstrukciji pravde od strane Trampa. Kouts, koji je na položaju direktora obaveštajnih službi od marta 2017. godine, zastupao je oštar stav prema Rusiji, dok je Tramp imao mnogo pomirljiviji stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Kouts je u januaru rekao u Kongresu da se Severna Koreja verovatno neće odreći nuklearnog oružja, što je bilo suprotno Trampovim izjavama da Pjongjang više ne predstavlja pretnju. Narednog dana, Tramp je na Tviteru kritikovao "pasivne i naivne" američke obaveštajne lidere, kojima je poručio da se "vrate u školu". Direktor nacionalnih obaveštajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija, među kojima je i CIA.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Direktor obaveštajnih službi napušta Trampovu administraciju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jul.2019, 08:19

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts napustiće taj položaj 15. avgusta, saopštio je u nedelju predsednik SAD Donald Tramp. Kouts se sukobio sa predsednikom Trampom u pogledu obaveštajnih procena o Rusiji, Iranu i Sevenoj Koreji, prenosi Glas Amerike. Tramp je tvitovao da će za...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.