Devet priča iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola

Izvor: Svet, 08.Feb.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet priča iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola

Zašto se Njujork naziva Velikom jabukom, a Amsterdam Venecijom severa? Saznajte koje se priče kriju iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola.
1. Njujork – Velika jabuka
Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna istraživanja pokazala su da je za “Veliku jabuku” zaslužan književnik Edvard Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi The Wayfarer of New York. On je pisao da građani drugih gradova Njujorčane smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. Njujork je uprkos tome danas jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svetu.

2. London – Stari dim
London je oduvek bio zadimljeno mesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Tokom pet uzastopnih dana zagadio je vazduh u tolikoj meri da je ubio više od četiri hiljade ljudi!
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Devet priča iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola

Izvor: Scandal.rs, 08.Feb.2016

Zašto se Njujork naziva Velikom jabukom, a Amsterdam Venecijom severa? Saznajte koje se priče kriju iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola...1. Njujork – Velika jabuka..Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna istraživanja pokazala su da je za “Veliku jabuku” zaslužan književnik...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.