Dajana Kiton − senzacionalna i prepoznatljiva na filmskoj sceni

Izvor: Studnel.com, 05.Jan.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajana Kiton − senzacionalna i prepoznatljiva na filmskoj sceni

Rođena je kao četvrto dete u kući roditelja različitih veroispovesti, ali pod uticajem majke preuzima metodističku veru. Oduvek je bila strasno povezana sa glumom, gde joj je glavni uzor bila predivna glumica Ketrin Hepbern. Svoj glumački talenat prvi put je otkrila za vreme pohađanja srednje škole u Kaliforniji. Studiranje na Orange Coast-u prekida i počinje da se posvećuje svom nesumnjivo velikom talentu, te upisuje školu glume u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Njujorku i ubrzo se pojavljuje u brodvejskom mjuziklu Kosa. Zbog svoje odluke da ne želi da glumi naga, počinje da je bije loš glas.
Svoj prvi film Zasviraj ponovo, za koji je bila nominovana za Toni nagradu, snimila je za Vudija Alena. Nakon toga počinje polako da stiče slavu pojavljujući se u epizodnim ulogama. Veći uspeh doživljava u filmu Kum, koji dobija Oskara 1972. godine. Tada su režiseri počeli više da se interesuju za nju, kao i za ostale članove te ekipe. Veza sa Vudijem Alenom joj je omogućila da nastupi u mnogim njegovim filmovima i stekne pravu slavu. Najviše je dobijala uloge u kojima je glumila ekscentrične žene, a ostala je upamćena i po ulozi u filmu Eni Hol, u kome je glumila zajedno sa Vudijem Alenom i koji je doneo Kiton Oskara za najbolju žensku ulogu. Film Crveni, gde glumi novinarku koja ostavlja muža i nastavlja svoj život sa radikalnijim novinarom, donosi joj još jednu nominaciju za Oskara.
Godine 1987. režirala je svoj prvi film Raj. Kako se pronašla u tome, počinje da režira muzičke spotove. Njenu karijeru je svakako obeležio film Klub prvih supruga. Godine 2001. doživljava i prvi neuspeh radeći film Ljubav i drugi poroci. Međutim, Džek Nikolson i ona počinju zajedno da glume u filmu Samo ne ti, koji je nominovan za Oskara. To je četvrti po redu film koji dovodi njenu karijeru do vrhunca. Pored Vudija Alena, imala je romantičnu vezu i sa Alom Paćinom. Usvojila je dvoje dece, ali se nikad nije udavala.
Izvori: sinemanija.com, arhiva.24sata.rs.

na danasnji dandajana kitonglumicaholivudbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.