Dačić: Ne može samo Beograd da daje

Izvor: B92, 21.Avg.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne može samo Beograd da daje

Njujork -- Premijer Ivica Dačić poručio na sednici Saveta bezbednosti da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom, ali da obe strane moraju pokazati volju za kompromis.

"Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ivica Dačić je izjavio da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou.

"Nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić u obraćanju Savetu bezbednosti.

"Dok razmišljamo kako da idemo napred, reči Nelsona Mendele mogu da nam posluže kao inspiracija - da bismo ostvarili mir i pomirenje, moramo da sarađujemo sa našim dojučerašnjim protivnicima, da postanemo partneri, da bi se mir učvrstio i večno trajao", rekao je Dačić na kraju izlaganja.

On je istakao da naša zemlja ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira između Srba i Albanaca, ističući da su tehnički pregovori uz posredovanje EU deo tih napora.

Dačić je iskoristio priliku da jasno stavi do znanja da Srbija "neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu", jer ona, kako je rekao, nije rezultat uzajamne saglasnosti.

"Naša država će zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju", poručio je Dačić. Prema njegovim rečima, Srbija namerava da i dalje brani svoj ustavni poredak, koristeći isključivo miroljubiva sredstva koja joj kao demokratskoj državi, članici Ujedinjenih nacija, stoje na raspolaganju.

Premijer je, međutim, istakao da "treba zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis":

"Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju".

Dačić je rekao da su, tokom perioda pisanja izveštaja Ban Ki Muna, građani Srbije izabrali novu vlast, čiji je prioritet "mir, bezbednost i stabilnost" u našem regionu.

"Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konačni status Kosova", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da su nekadašnji neprijatelji Srbije posle Drugog svetskog rata počeli stvaranje Evrope, oličene u EU, čiji deo sada Srbija želi da postane, dok na prostoru bivše Jugoslavije dve decenije posle ratova narodi i dalje ne mogu da žive zajedno. Dačić je naglasio da će zato Kosovo biti prioritet Srbije i da "smo spremni dijalogom da dođemo do rešenja".

Dačić je naglasio da je deo problema i u nedostatku međunarodnog konsenzusa po pitanju Kosova.

Dačić je istakao kao problem to što se u izveštaju generalnog sekretara UN ne navode nikakvi detalji “novih funkcija Euleksa”, za koji piše da je “uspešno počeo da prilagođava revidiranim prioritetima".

"Ono što se naziva rekonfiguracijom Euleksa nije poslato na odobrenje SB UN, što znači da nije u skladu sa rezolucijom 1244. Jasan stav Srbije je da je potrebno veće angažovanje Euleksa, a ne njegovo smanjivanje. Ukoliko se proceni da Euleks nema dovoljno kapaciteta za tako nešto, onda bi trebalo da se razmisli o rekonfiguraciji UNMIK-a", rekao je Dačić.

Takođe, on je ocenio da su uznemirujuće i najave Međunarodne upravljačke grupe, "čiji je jedini cilj nasilno nametanje Ahtisarijevog plana, koji Srbija nije prihvatila", kao i da "jednostrano ukidanje izvršne vlasti međunarodnih organizacija" pokazuje i totalno nepoštovanje Prištine za isključivost nadležnosti SB UN.

Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i posvećeno je integraciji 100 000 Srba koji žive na njenoj teritoriji, kaže premijer Kosova Hašim Tači.

"Ipak, naš stav o angažovanju EU na Kosovu ostaje nepromenjen. Verujemo da EU treba da nastavi sa svojim statusno neutralnim naporima za izgradnju institucionalnog okruženja i poboljšanje društvenih okolnosti u pokrajini", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je dodao da smatra da su incidenti protiv Srba, navedeni u izveštaju šefa UN, deo orkestrirane kampanje usmerene ka čišćenju Srba sa Kosova i uništavanju srpske kulturne baštine.

On je dodao i da Srbija prati i očekuje rezultate istrage radne grupe za istragu navoda o trgovini ljudskim organima, koje je naveo Dik Marti.

"Trebalo bi razmotriti sve navode koji ukazuju na umešanost visokih funkcionera OVK u trgovinu organima i na njihove uloge u mnogim kriminalnim radnjama. SB bi morao da igra značajnu ulogu u istrazi", rekao je Dačić.

Zarif: Status kvo nije ni u čijem interesu

Šef UNMIK-a Farid Zarif rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da treba oživeti politički proces na Kosovu i da nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Zarif je, predstavljajući izveštaj generalog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 16. aprila do 15. jula, rekao da se sastao s predstavnicima novih vlasti u Srbiji i pozdravio njihovu posvećenost sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu i posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Iskreno se nadam da u narednom periodu međunarodni akteri neće propustiti priliku da doprinesu rešavanju ključnih problema", rekao je Zarif i apelovao na međunardonu zajednicu da utiče na dve strane da pristupe dijalogu.

Zarif je rekao da je važno da se i međunarodna zajednica uključi u taj dijalog.

"Ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo", rekao je šef UNMIK-a i naveo da "oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja ne mogu biti izgovor".

Zarif je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju koordinarane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova, gde će biti potrebno mnogo više rada.

"Treba postaviti uslove za legitimno predstavljanje stanovništva na severu Kosova. To treba da bude prioritet", rekao je šef UNMIK-a i dodao da će, kada se to ostvari, biti pokazana i dobra volja obe strane.

Zarif je pozdravio anketu o UNMIK-u među stanovništvom Kosova i dodao da dve trećine građana pozitivno ocenjuje UN na Kosovu, što je poboljšanje

od 15 odsto.


Zarif je rekao da je poseta generalnog seketara UN regionu doprinela tome da se diskusija unapredi, podigne na novi nivo i energičnije pristupi osetljivim problemima.

U sedištu UN počela je sednica Saveta bezbednosti na čijem je dnevnom redu redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o Kosovu i Metohiji. Sednici najvišeg tela UN prisustvuje i srpski šef diplomatije Ivan Mrkić.

Generalni sekretar UN je u svom najnovijem izveštaju stanje na Kosovu ocenio kao generalno mirno, ali i dalje krhko, posebno izrazivši zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili tokom proslave Vidovdana.

Ban je kao pozitivan naveo napredak postignut u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba, pošto su identifikovani ostaci devet osoba, dok je za jednu osobu ustanovljeno da je živa i da se nalazi u inostranstvu, ali se još 1.774 osobe vode kao nestale.

On je u izveštaju pozdravio konkretne rezultate nastale iz dijaloga Beograda i Prištine, ali je i izrazio zabrinutost zbog problema sa realizacijom nekih od njih.

Generalni sekretar UN posetio je Beograd i Prištinu 23. i 24. jula, u okviru balkanske turneje i istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku završena je sednica Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.