Ćirić završio posetu SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić završio posetu SAD

BEOGRAD -

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić završio je danas petodnevnu zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama u okviru koje je kompanijama i privrednicima najmoćnije nacionalne privrede u svetu predstavio investicione potencijale Srbije.

Ministar Ćirić je tokom pet dana učestvovao na više od 30 sastanaka i skupova, u tri grada u SAD, kojima je prisustvovalo oko 150 američkih kompanija i institucija, navedeno je u saopštenju iz MInistarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomije i regionalnog razvoja.

Prvog dana posete, Ćirić je u Njujorku najavio dolazak u Srbiju američke kompanije NCR koja je globalni lider u proizvodnji elektronskih uređaja za finansijske transakcije građana i privrednih subjekata.

Ova kompanija bi do početka marta 2012. u Srbiji zaposlila oko 300 visokokvalifikovanih kadrova.

Tokom posete Vašingtonu održani su sastanci sa predstavnicima američke administracije, Stejt Departmente, Američke privredne komore, Ministarstva trgovine i industrije i Ministarstva finansija.

Glavne teme sastanaka bile su potpisivanje Sporazuma o zaštiti investicija i Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, od kojih se očekuje da značajno doprinesu poboljšanju bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Uspešna poseta srpske delegacije na čelu sa ministrom ekonomije, završena je u Čikagu učestvovanjem na poslovnom skupu Čikaške privredne komore i Kancelarije za trgovinu i investicije savezne države Ilinois, ali i najavom dolaska još jedne američke kompanije.

"Evo i poslednjeg dana posete najavljujemo za proleće naredne godine početak poslovanja još jedne američke kompanije Mediatronic, svetskog lidera u proizvodnji medicinskih uređaja i opreme koja otvaranje svoje kancelarije planira u Beogradu", kazao je Ćirić.

Ministar je dodao kako prave, povoljne rezultate radne posete tek očekuje u narednom periodu.

Prvi put u istoriji odnosa dveju zemalja, delegaciji koja se bavi ekonomskim odnosima se pridružila američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik koja je na kraju posete u Čikagu izrazila zadovoljstvo povodom niza uspešnih susreta srpske delegacije u SAD.

Prema mišljenju ambasadorke Vorlik, ova poseta je bila velika prilika za ministra Ćirića da predstavi prioritete, pošalje jasnu poruku da je Srbija otvorena za biznis, a veliko interesovanje američkih kompanija je to i dokazalo, navedeno je u saopštenju Ministarstva.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.