Cijene pirinča “otišle u nebesa”

Izvor: Capital.ba, 14.Avg.2023, 08:08

Cijene pirinča “otišle u nebesa”

NJUJORK – Svjetske cijene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO. FOTO: Pixabay Globalni indeks cijena pirinča je u julu porastao mjesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sedištem u Rimu. Kako navodi CNBC, pirinač je u odnosu na jul 2022. godine poskupio za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << mogli da utiču na proizvodnju. “Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usljed kiša, što je podstaklo rast cijena“, dodaje se u izvještaju. Indija, vodeći svjetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz bijelog pirinča koji ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u Nju Delhiju želi da zaustavi rast cijena pirinča u zemlji i istovremeno obezbedi dovoljnu količinu zaliha “po razumnim cijenama”. Ova država ima više od 40 odsto udjela u globalnoj trgovini pirinčem. Aktuelna cijena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 dolara za centu (cwt) Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma. FAO indeks cijena pirinča će u avgustu vjerovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra. Tanjug Чланак Cijene pirinča “otišle u nebesa” се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Svetske cene pirinča u julu najviše u poslednjih 12 godina

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 14.Avg.2023

Svetske cene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO. Globalni indeks cena pirinča je u julu porastao mesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sedištem u Rimu. Kako navodi...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.