Ceo svemir je možda samo simulacija

Izvor: B92, 23.Apr.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ceo svemir je možda samo simulacija"

Fizičar Nil de Gras Tajson kaže da je moguće da sve što vidimo oko nas uopšte nije stvarno.

Na ovogodišnjoj Memorijalnoj debati “Isak Asimov”, koja se održala u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku, postavljeno je pitanje da li je svemir zapravo samo simulacija.

I dok su mišljenja pojedinih naučnika bila prilično utešna, razmišljanja dostalih su pomalo uznemirujuća, piše Business Insider.

Fizičarka Lisa Rendal tako je rekla da je verovatnoća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svemir nije 'stvaran' gotovo nikakva, ravna nuli.

S druge strane, slavni astrofizičar Nil de Gras Tajson, koji je vodio debatu, rekao je da bi verovatnoća da je svemir simulacija mogla da bude prilično visoka.

Pitanje stvarnosti svemira okupira mislioce već dugo, mnogo pre nego što je Dekart izrekao svoju čuvenu misao 'Mislim, dakle postojim'. Isto pitanje istraživalo se i u popularnim filmovima Matrix i eXistenZ.

Ali, većina fizičara i filozofa se slaže da je nemoguće definitivno dokazati da ne živimo u simulaciji i da je svemir stvaran.

Tajson se slaže, ali također navodi da ne bi bio iznenađen da se otkrije da je neko drugi odgovoran za naš svemir.

Jedan od glavnih argumenata koji koriste fizičari kad razgovaraju o 'hipotezi simulacije' je taj da, ako se dokaže da je moguće simulirati svemir – ako otkrijemo sve zakone koji upravljaju svime i načine na koji sve funkcioniše (što naučnici pokušavaju) – značilo bi da je mnogo veća verovatnoća da je sve simulacija. Ako znamo da je moguće nešto uraditi, onda je mnogo lakše zamisliti da je to tako i stvoreno.

Zasad još ne znamo kako da simuliramo svemir, ali nije teško zamisliti da to možda znaju entiteti koji su mnogo napredniji i pametniji od nas.

Tajson naglašava da su ljudi sebe oduvek definisali kao najpametnija živa stvorenja, mnogo inteligentnija od, recimo, šimpanzi s kojima delimo 99 odsto naše DNK. Mi znamo kako da komponujemo simfoniju, bavimo se trigonometrijom i astrofizikom. (Bar neki od nas)

Ali, Tajson koristi eksperiment da bi zamislio oblik života mnogo pametniji od nas, onoliko koliko smo mi pametniji od pasa, mačaka i drugih sisara.

“Kako bismo mi njima izgledali? Mi bismo za njih bili slinavi, brbljavi idioti”, kaže Tajson.

“Šta god to stvorenje bilo, ono je vrlo verovatno sposobno da stvori simulaciju svemira. A ako je to slučaj, mogu da zamislim da je sve u našim životima samo kreacija nekih drugih stvorenja za njihovu zabavu”, kaže Tajson.

“Zapravo, samo želim da kažem da ću, ako dođe dan kad spoznamo da je to zapravo istina, ja biti jedini koji će reći da nije iznenađen”, istakao je.

Celu debatu možete čuti ovde:
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ceo svemir je možda samo simulacija?

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2016

Fizičar Nil de Gras Tajson kaže da je moguće da sve što vidimo oko nas uopšte nije stvarno...Na ovogodišnjoj Memorijalnoj debati “Isak Asimov”, koja se održala u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku, postavljeno je pitanje da li je svemir zapravo samo simulacija...I dok su mišljenja pojedinih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.