Cene zlata oboriće rekord u 2012.

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene zlata oboriće rekord u 2012.

Njujork -- Cene zlata bi dogodine mogle da dostignu nov rekord zbog nastojanja investitora da zaštite svoju aktivu u uslovima slabljenja tempa globalnog ekonomskog rasta.

Američke investicione banke "Morgan Stenli" su uvereni da ovaj plemeniti metal u 2012. može da ima najbolju dinamiku među sirovinama.

"Morgan Stenli" sem toga očekuje i rast cene srebra. "Zlato i srebro su naši favoriti među sirovinama u prognozama za 2012. godinu", kazao je analitičar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke Husein Aladina.

Cena zlata za ispruke odmah u petak je porasla za 7,44 dolara (0,5 odsto) na 1.658,86 dolara za finu uncu (31,1 gram). Srebro za isporuke odmah se prodavalo za 32,0425 dolara za uncu. Prema prognozama "Morgan Stenli", cena ovog plemenitog metala dogodine će biti 50 dolara za uncu.

Aladina je, međutim, upozorio da se zbog stanja u globalnoj ekonomiji očekuje slabljenje tražnje, tako da je potreban oprez po pitanju ulaganja u sirovine.

Cena zlata je porasla u trećem tromesečju ove godine za 8,2 odsto, a mogla bi da završi sa rastom 11. godinu za redom. U "Morgan Stenli" ističu da zlato i u manjoj meri srebro važe za aktivu "mirne luke".

Zlato je bilo najfleksibilnija sirovina u vreme prethodnih recesija, podsećaju analitičari.

Eksperti "Kredi Svis" i "Goldman Saks" takođe očekuju nastavak rasta na tržištu zlata u 2012.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.