Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Feb.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene nafte porasle

Cene nafte su porasle zbog smanjenog broja bušotina u SAD, naveli su analitičari. Sumnjaju da će oporavak potrajati jer zalihe i dalje znatno premašuju tražnju.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 36 centi na 49,93 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Londonu poskupeo 44 centa na 55,19 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su od juna prošle godine, kada su se kretale iznad 100 dolara za barel, izgubile preko 50 odsto vrednosti, kao posledica prekomernih globalnih rezervi uzrokovanih snažnom proizvodnjom nafte iz uljnih škriljaca u SAD.

Neki analitičari, međutim, tvrde da će kolaps u cenama naterati američke kompanije da smanje proizvodnju.

Broj naftnih bušotina u SAD je u nedelji zaključno sa 30. januarom pao za rekordnih 94 na ukupno 1.223 bušotine, prema podacima kompanije Bejker Hags (Baker Hughes), što bi na duži rok moglo signalizirati i manju proizvodnju, ocenjuje Frans pres.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.