Cena nafte najniža za 17 meseci

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte najniža za 17 meseci

Cene nafte na Berzi u Njujorku u utorak je bila najniža od aprila 2013. godine.

Razlozi su sumnje u postojanje privrednog rasta u svetu i očekivan rast zaliha sirove nafte u SAD.

Cena barela nafte ("Light sweet crude", WTI) za isporuku u novembru je pala za 1,49 dolara na Njujorškoj berzi (Nymex), na 88,85 dolara.

Dok potrošnja goriva u SAD obično opada pred jesenje i zimske praznike, te time i potraznja za naftom, dok Evropa ponovo tone u tecesiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i u deflaciju, i to uz ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, ponuda nafte raste brže nego što se očekivalo.

Oporavlja se proizvodnja u Libiji, a Saudijska Arabija ne smanjuje svoju proizvodnju, dok SAD ispumpavaju sve više nafte.

Uz to, cena nafte opada i zbog ponovnog jačanja dolara u odnosu na evro koji, za razliku od dolara, nema podršku jake privrede.

Ali, jači dolar je skuplji, te i manje atraktivan za investitore koji zato naftu polaćaju drugim valutama.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.