Cena i do 30 miliona dolara: Slika iz 1620. godine prodaje se na aukciji u Njujorku

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 08:02

Cena i do 30 miliona dolara: Slika iz 1620. godine prodaje se na aukciji u Njujorku

To nije nešto što se dešava svaki dan - slika baroknog majstora Pitera Pola Rubensa koja prikazuje portret čoveka kao boga Marsa biće na aukciji u Sotbiju u Njujorku u maju.

Delo, za koje se očekuje da će biti prodato 16. maja za 20 do 30 miliona dolara, prikazuje neidentifikovanog čoveka koji nosi odeću boga Marsa: ogrtač od lavlje kože sa kopljem, sjajnim oklopom i šlemom.

Delo je naslikano 1620. ubrzo nakon Rubensovog povratka iz Italije, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga inspirisali majstori poput Ticijana. Potencijalni kupci su privatni kolekcionari i muzeji.

Portret čoveka kao boga Marsa potiče iz kolekcije Fiš Dejvidson, privatne američke kolekcije u vlasništvu Marka Fiša i Rejčel Dejvidson. Nakon trideset godina braka, par se razveo, a njihova kolekcija je sada na aukciji. Pre prodaje, rad je bio izložen u Londonu i Briselu. Slika je nekoliko godina bila izložena u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.