Brexit prorijedio čokoladu Toblerone

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Nov.2016, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brexit prorijedio čokoladu Toblerone

NEW YORK - Rast troškova u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je zbog Brexita posrnula funta pritisnula trgovce i vlasnike brendiranih proizvoda, prorijedio je trokutiće oblikovane u formi alpskih visova na čokoladi Toblerone, javlja agencija "Bloomberg".

Kompanija Mondelez International je smanjila težinu pojedinih Toblerone čokolada u Velikoj Britaniji. Pored toga, Mondelez je promijenio oblik nekih čokolada, povećanjem razmaka između trokutastih segmenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
"Kao i mnoge druge kompanije, i mi bilježimo veće troškove nabavke brojnih sastojaka", navodi se u objavi Mondeleza.

"Snosimo te troškove što duže možemo, a kako bismo osigurali da Toblerone ostanu dostupne na policama prodavaonica i da zadrže prepoznatljiv trouglasti oblik, morali smo da smanjimo težinu kod dva tipa naših čokolada u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Mondelez je najnovija u nizu kompanija koja se suočava sa pritiskom troškova u Velikoj Britaniji u svetlu glasanja za izlazak zemlje iz Europske unije, što je pokrenulo slabljenje funte i učinilo uvoz sirovina skupljim.

"Bloomberg" napominje da Mondelez nije u objavi spomenuo Brexit, navodeći kao razlog smanjenja gramaže čokolade veće troškove nabavke sastojaka, ali dodaje da je pored slabe funte, čokoladu "olakšao" i rast cijena robe kao što su kakao maslac i šećer.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.