Bošnjaci traže da CG prizna genocid

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci traže da CG prizna genocid

Grupa Bošnjaka koji žive u Njujorku zatražila je od Vlade Crne Gore da prizna "genocid" koji je u novembru 1924. počinjen u mestu Šahovići, današnjem Tomaševu.

Ovo mesto nalazi se nedaleko od Bijelog Polja.

U saopštenju koje je stiglo medijima, takođe se traži da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori "ogradi" od tog zločina.

Među zahtevima je i to da se vrati staro ime Šahovići, kao i da se podigne spomenik žrtvama zločina od pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 90 godina.

U novembru 1924. godine ondašnja žandarmerija i vojska Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ubile su u Šahovićima veći broj muslimana, pod optužbom da su krivi za ubistvo žandarmerijskog načelnika uKolašinu Boška Boškovića.

Razni izvori navode različite brojke o broju pobijenih, od 120 do 350, a pominje se i broj od 500 ubijenih. O zločinu u Šahovićima pisao je i Milovan Đilas u svojoj knjizi "Besudna zemlja".

Istoričar Šerbo Rastoder tvrdi da je za to ubistvo "lažno" optužen Jusuf Mehonjić.

Pored ubijenih, jedan broj muslimanskih porodica sklonio se u Bijelom Polju, a neke su otišle u Bosnu, pa i u Tursku.

Šahovići su novo ime Tomaševo dobili posle Drugog svetskog rata, po narodnom heroju Tomašu Žižiću.

Nakon proterivanja muslimana, u Šahovićima su naseljene pravoslavne porodice iz drugh krajeva Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.