Blumberg pogodio: Referentna kamata NBS ostala ista

Izvor: B92, 07.Mar.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blumberg pogodio: Referentna kamata NBS ostala ista

Njujork -- Njujorška agencija Blumberg procenjuje da će Narodna banka Srbije (NBS) zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou.

Agencija navodi da će "centralna banka Srbije verovatno ostaviti nepromenjene cene pozajmica", pošto donosioci odluka o visini kamata iščekuju više informacija sa sednice Evropske centralne banke.

Istovremeno, Blumberg očekuje i da će Evropska centralna banka doneti novi program eknomske podrške.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Evropska centralna banka će ustanoviti sve detalje programa nove podrške privredi, s obzirom na to da kreatori monetarne politike razgovaraju kako brzo moraju da deluju kao odgovor na ekonomsko usporavanje, navodi Blumberg.

Ova Blumbergova previđanja potvrdio je Izvršni odbor NBS na današnjoj sednici.

Referentna kamatna stopu zadržaće se na nivou od 3 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Inflacija je niska i stabilna šestu godinu zaredom i u januaru je iznosila 2,1 odsto međugodišnje. Bazna inflacija, takođe se kreće na niskom nivou, i u januaru je iznosila 1,2 odsto međugodišnje. Niske inflatorne pritiske potvrđuju i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred, koja su nešto ispod centralne vrednosti cilja od 3,0 odsto. Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja (3,0 ± 1,5%).

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju. Zbog usporavanja globalnog privrednog rasta, očekuje se sporija normalizacija monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke. Međutim, i dalje je neizvesno u kojoj meri će normalizacija biti sporija i različita od očekivanja tržišta, što bi moglo uticati na nestabilnost globalnih tokova kapitala.

Nakon što je krajem prošle godine svetska cena nafte smanjena, od početka ove godine ona umereno raste, a njeno kretanje u narednom periodu i dalje je neizvesno zbog brojnih faktora – i na strani ponude i na strani tražnje. I pored nedavnog popuštanja trgovinskih tenzija između vodećih svetskih ekonomija, i dalje je prisutan protekcionizam u međunarodnoj trgovini, kao i geopolitičke tenzije, što kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje čini neizvesnim.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period. Javne finansije su drugu godinu zaredom završile u suficitu, koji je u 2018. iznosio 0,6% bruto domaćeg proizvoda.

Uprkos povećanom uvozu za potrebe investiranja, višim cenama nafte i manjoj eksternoj tražnji, učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u bruto domaćem proizvodu zadržano je na nivou iz 2017. Četvrtu godinu zaredom deficit tekućeg računa platnog bilansa bio je više nego u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija koji je u 2018. iznosio 3,2 milijarde evra.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.