Bliski istok pred pucanjem: Egipat preti da će prekinuti mirovni sporazum sa Izraelom

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 00:15

Bliski istok pred pucanjem: Egipat preti da će prekinuti mirovni sporazum sa Izraelom

Njujork tajms je danas izvestio o "pretnji“ Kaira da suspenduje mirovni sporazum sa Izraelom iz 1979. nakon njegove namere da izvrši invaziju na Rafu.

Napad na Rafu bi primorao stanovnike pojasa Gaze da pobegnu na Sinaj, zbog čega Egipat ne isključuju "militarizaciju granica".

List je citirao jednog visokog zapadnog diplomatu u Kairu koji je rekao da su "egipatski zvaničnici pozvali svoje zapadne kolege >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obaveste Izrael da svaki potez da se stanovnici Gaze primoraju da pređu na Sinaj smatraju kršenjem koje bi efektivno suspendovalo mirovni sporazum iz 1979. godine".

Prema pisanju lista, drugi visoki zapadni zvaničnik, američki zvaničnik i izraelski zvaničnik rekli su da je poruka direktnija, jer je Egipat zapretio da će suspendovati sporazum ako izraelska vojska prisili stanovnike Gaze u Egipat.

Izraelski zvaničnik je naveo da je "egipatska vlada ponovila ovo upozorenje američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u sredu".

U međuvremenu, američki zvaničnik je izjavio da je "Egipat razjasnio svoju spremnost da militarizuje svoje granice, verovatno tenkovima, ako Palestinci budu potisnuti na Sinaj".

Izraelski zvaničnik je dodao da "vojni oficiri obe zemlje, koji imaju dugoročnu vezu poverenja koja je rezultat bezbednosne saradnje duž granica, takođe razgovaraju o potencijalnom izraelskom upadu u Rafu". Štaviše, u tim diskusijama, Egipćani su tražili od Izraela da ograniči obim operacije.

Dva egipatska bezbednosna izvora su izjavila da je Kairo "poslao oko 40 tenkova i oklopnih transportera na severoistočni Sinaj u poslednje dve nedelje u okviru niza mera za poboljšanje bezbednosti duž granice sa Gazom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.