Bezos investirao u Rivian 700 milijuna dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jul.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezos investirao u Rivian 700 milijuna dolara

NEW YORK - Prošle jeseni najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos proveo je dan s R. J. Scaringeom u njegovoj kompaniji Rivian, a nedugo nakon Bezosovog posjeta tom proizvođaču električnih kamioneta i terenaca, Amazon je u Rivian uložio 700 milijuna dolara.

Samo dva mjeseca kasnije, Ford Motor uložio je još 500 milijuna dolara. Do sada je Rivian prikupio 1,7 milijardi dolara, a još nije prodao ni jedan kamionet >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ili SUV.

Ako nikada prije niste čuli za ovu kompaniju, kako piše New York Times, to je bilo namjerno. Sve do nedavno Rivian je djelovao u tajnosti u neoznačenim zgradama i tek su se nekoliko puta iz kompanije obratili javnosti. No, to je sada stvar prošlosti jer do kraja sljedeće godine Rivian namjerava početi s proizvodnjom luksuznih električnih vozila. Preciznije, ono što ta kompanija obećava jest "Tesla kamioneta".

Ipak, to je jedina sličnost između ta dva proizvođača električnih vozila. Tesla na čelu s Elonom Muskom već je, zapravo, pokušala dostići slične ambiciozne ciljeve, no Scaringe je sa svojom kompanijom proveo cijelo desetljeće da usavrši dizajn vozila koja će izaći iz njihove tvornice, u kojoj je nekoć svoje modele proizvodio slavni Mitsubishi.

- Postoje brojne neistine vezane uz električna vozila. Kamioneti ne mogu biti električni, električni automobil ne može skrenuti s ceste, ne može se zaprljati, ne može imati prikolicu, a vozači kamioneta ne žele nešto što je ekološki prihvatljivo. To je sve fundamentalno pogrešno. Struja i tehnologija mogu stvoriti kamionet koji je i više nego sposoban, ali i zabavan za vožnju - smatra Scaringe koji je odrastao obnavljajući vintage modele Porschea pod mentorstvom svog susjeda, a ideja za osnivanjem kompanije koja će proizvoditi automobile rodila se kad je napunio 18. godina.

U 2009., kada je završio prestižni MIT, Scaringe je osnovao Mainstream Motors (MM), što je bilo prilično smjelo uzevši u obzir nedavno pristiglu financijsku krizu u kojoj su se divovi poput General Motors i Chrysler našli na rubu bankrota.

Obitelj i prijatelji dali su mu novac potreban za pokretanje kompanije, u kojoj je s malim timom danonoćno radio na proizvodnji automobila s malom potrošnjom goriva. Kada su u tome konačno uspjeli, njen se osnivač predomislio i odlučio okrenuti drukčijem tipu vozila. Sva sreća, saudijski i japanski investitori zagrizli su za ideju električnih vozila i odlučili su kompaniji dati vjetar u leđa i investirali u MM koji je tada preimenovan u Rivian.

Rivianov SUV model R1S sličan je Range Roveru, a stručnjaci već sada u njemu vide direktnu konkurenciju Teslinom SUV-u, Modelu X. S druge strane, kamionet R1T podsjeća na Fordov F-15. Cijena će, naravno, biti "prava sitnica". Vozila s osnovnom opremom stajat će oko 70.000 dolara, odnosno oko 460.000 kuna, dok će vozila s punom opremom koštati više od 90.000 dolara ili otprilike 590.000 kuna, a baterija će trajati više od 640 kilometara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.