Bankrot Kodaka

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrot Kodaka

Jedna od najpoznatijih američkih kompanija ulazi u stečaj zato što je suviše dugo živela od svoje istorije

Od našeg stalnog dopisnik

Vašington – „Istman Kodak”, jedna od najpoznatijih američkih kompanija, nekada šampion tehnologije i inovacija, proglasila je juče bankrot i u njujorškom sudu zatražila zaštitu od poverilaca, u nadi da će uspeti da, kroz stečajnu reorganizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nađe nove osnove za svoje postojanje.

Kompanija osnovana 1880, da bi komercijalizovala fotografsku ploču – izum svog osnivača, Istmana Kodaka – svetu je zatim donela prvu praktičnu fotografsku kameru i fotografski film, da bi potom čitav jedan vek bila sinonim za američko preduzetništvo i inovatorstvo.

Njenom kamerom napravljeni su i istorijski snimci prvih ljudi na Mesecu 1969, na „Kodakovim” celuloidnim trakama je i glavnina istorije Holivuda…

................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 20. januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

M. Mišić

objavljeno: 20.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.