Bankarski sektor potaknuo rast Wall Streeta

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Dec.2016, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankarski sektor potaknuo rast Wall Streeta

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, a najviše je ojačao bankarski sektor, što se zahvaljuje povećanju kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 19.852 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 2.262 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 5.456 bodova.

U četvrtak se tržište smirilo, nakon što su dan prije cijene dionica pale jer je Fed povećao ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kamatne stope i signalizirao ubrzanje tempa rasta kamata idućih godina.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je povećanje fiskalne potrošnje, smanjenje poreza i niz drugih mjera koje bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, ali i inflacije, stoga bi kamate u SAD-u idućih godina mogle rasti brže nego što se očekivalo.

A rast kamata mogao bi povećati profitabilnost banaka, stoga je i jučer taj sektor bio među najvećim dobitnicima. Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, S&P 500 indeks porastao je 6 posto, dok su cijene dionica u bankarskom sektoru skočile gotovo 25 posto.

To se, među ostalim, zahvaljuje Trumpovim najavama da će se smanjiti regulacije u pojedinim sektorima, pa tako i bankarskom.

Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities, kaže da je taj sektor jedan od onih koji su najviše opterećeni regulacijama, a ako Trump održi obećanja, banke će sigurno imati koristi.

Ulagače ohrabruju i naznake stabilnog ubrzanja rasta američkog gospodarstva, što ukazuje da je ono dovoljno čvrsto da bi izdržalo rast kamata.

"Vjerujemo da će se zarade kompanija postupno poboljšavati, dok je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata. Stoga se tržište dionica smirilo", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 6.999 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,08 posto, na 11.366 bodova, a pariški CAC 1,05 posto, na 4.819 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.