Ban pozvao Prištinu da implementira

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban pozvao Prištinu da implementira

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu konkretne mere za sprovođenje dogovorenog i obećao je pomoć UN u tom poduhvatu.

Ban je pohvalio lidere obeju strana "zbog nepokolebljive odlučnosti i izrazio je nadu da će dogovor doneti bolju budućnost i trajnu stabilnost regionu", navedeno je u saopštenju koje je objavio Banov portparol Martin Nesirke.

"Generalni sekretar snažno ohrabruje strane da zaključe istorijski proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i preduzmu konkretne mere za potpuno sprovođenje dogovora", piše u saopštenju.

Ban je poručio da su UN spremne da pomognu obema stranama u tom poduhvatu.

U sedištu NATO u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tokom prepodnevnih časova takođe nije govorio o sastancima sa srpskom delegacijom na održanoj konferenciji i rekao je samo da će NATO učiniti sve "kako bi se eventualni sporazum implementirao".

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ban: Dogovor da donese stabilnost regionu

Izvor: Akter, 19.Apr.2013

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu konkretne mere za sprovođenje dogovorenog i obećao je pomoć UN u tom poduhvatu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.