Ban: Jevrejska naselja- udarac miru

Izvor: B92, 02.Dec.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Jevrejska naselja- udarac miru

Njujork -- Ukoliko Izrael sprovede najnoviji plan o širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, to će biti "skoro fatalni udarac" za mir s Palestincima, kaže Ban Ki Mun.

Vlada Izraela odobrila je izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, u znak odgovora što je Palestina postala država posmatrač, nečlanica, u svetskom telu, čemu se izraelska strana protivila.

Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potez Izraela, generalni sekretar UN je ocenio kao razlog za veliku zabrinutost, navedeno je u saopštenju iz kancelarije Ban Ki-muna.

"Izgradnja takvih naselja je nezakonita po međunarodnom zakonu i ukoliko ona budu sagrađena, to će značiti skoro fatalan udarac za preostale šanse da se obezbedi rešenje o postojanju dve nezavisne države", kaže se u saopštenju.

Banovo saopštenje predstavlja neuobičajeno oštru osudu izraelskih planova od šefa UN, i došlo je nakon što su to kritikovali SAD, Britanija, Francuska i Evropska unija, preneo je AFP.

"Generalni sekretar ponovo poziva sve uključene da obnove pregovore i pojačaju napore ka postizanju sveobuhvatnog, pravednog i dugotrajnog mira, i apeluje na sve strane da se uzrdže od provokativnih akcija", kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ban: Izgradnja jevrejskih naselja udarac miru

Izvor: Blic, 03.Dec.2012, 00:02

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorio je danas da će, ukoliko Izrael sprovede najnoviji plan o širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, to biti "skoro fatalni udarac" za bilo kakvu mogućnost postizanja mira sa Palestincima. ..Vlada Izraela odobrila je izgradnju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.