Izvor: S media, 02.Mar.2013, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan kao buvljak oružja

Oružje iz našeg "sokaka" postalo je obavezan "dekor" vojnih, ali i mafijaških sukoba širom sveta. Ručni bacači i mine koji su iz Hrvatske stigli sirijskim pobunjenicima, o čemu je pisao i "Njujork tajms", kao i francuski izveštaj da više od trećine ukupnog iligalnog oružja u EU potiče sa teritorije bivše Jugoslavije, samo je vrh ledenog brega biznisa vrednog milijardi evra.

Kako je moguće da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << velika količina oružja sa ovih prostora ilegalnim ili poluilegalnim putem završi u rukama raznih kriminalnih i vojnih organizacija? Prema rečima dr Milana Mijalkovskog, profesora sa Fakulteta za bezbednost u Beogradu, sporno oružje je u Siriju stiglo iz Hrvatske kao oblik "državnog šverca".

"U pitanju je izvoz oružja koje je Hrvatska uz blagoslov i posredovanje Amerike i pored embarga izvezla u Siriju. Zvanično, to se nikada nije dogodilo. U stvarnosti, novac je Hrvatima stigao iz Saudijske Arabije, oružje je poslato u Jordan, odakle je dopremljeno pobunjenicima u Siriji", objašnjava Mijalkovski.

Prema njegovim rečima, prostor bivše Jugoslavije postao je skladište raznog naoružanja zaostalog iz ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka, ali i iz doba JNA.

Kao što sada naoružavaju sirijske pobunjenike, tako je Hrvatska uz blagoslov Amerike prodavala puške i pripadnicima OVK i ANA.

Protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada dobili su iz Hrvatske oružje za gerilski način ratovanja - ručne bacače, mine i lake sisteme PVO.

Posebno su traženi "kalašnjikovi" iz "Zastave"

"Sa oružjem su u Siriju stigli i albanski džihad ratnici s Kosova, koji su imali zadatak da obuče sirijske pobunjenike", ističe dr Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost.

Raspadom SFRJ i ratovima koji su vođeni na ovim prostorima, Balkan je postao pravi buvljak različitih sistema naoružanja. Ne samo da se iz nekadašnje Jugoslavije kupuje i preprodaje oružje, već je ovaj prostor postao i glavni "snabdevač" ilegalnog oružja u Evropskoj uniji.

U izveštajima francuske ambasade stoji da je u zemljama EU uglavnom u opticaju starije oružje iz vremena sukoba u bivšoj Jugoslaviji, a da su kupci uglavnom kriminalci, često povezani sa trgovinom drogom.

Svake godine u EU se na crno prodaju i velike količine oružja proizvedenog u "Zastavi". Posebno su traženi "kalašnjikovi" koji stižu iz Srbije i na Zapadu se prodaju po višestruko višim cenama.

(Novosti, Foto: Guliver/Thinkstock, ilustracija)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.