BIO4 Kampus prezentovan predstavnicima američkih investicionih kompanija u Njujorku

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 13:41

BIO4 Kampus prezentovan predstavnicima američkih investicionih kompanija u Njujorku

Prezentacija projekta BIO4 Kampusa i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji održana je za predstavnike američkih investicionih kompanija u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je zajedno sa Nenadom Paunovićem, direktorom Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, predstavila najveći srpski projekat u nauci, investiciju vrednu 450 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evra – BIO4 Kampus. Predstavnici američkih investicionih kompanija koji su bili zainteresovani za srpski projekat, imali su izuzetno pozitivne reakcije na napore Republike Srbije da prati globalne trendove u nauci kroz izgradnju svojevrsnog naučnog grada u Beogradu.

- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija zajedno sa delegacijom gde su prisutni i članovi Kabineta premijerke Ane Brnabić je u jednoj maloj turneji u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo okupljanje, odnosno, prvi događaj koji smo organizovali u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim Nacijama ovde u Njujorku ticao se dve teme, a to su BIO4 Kampus i veštačka inteligencija. Okupili smo potencijalne investitore, okupili smo našu dijasporu kojoj želimo da predstavimo kako Srbija vidi sebe u budućnosti, koji su potencijali, ali koje su i šanse. Sjedinjene Američke države predstavljaju zaista verovatno jedan od najrazvijenijih ekosistema ako pričamo o izvanrednom visokom obrazovanju, ako pričamo o inovacijama, o tehnološkom razvoju, o nauci i ako se za BIO4 čuje u Americi, verovatno će se čuti i u dobrom delu sveta. Zato nam je bitno da iskomuniciramo našu viziju Srbije u budućnosti, našu viziju vezanu za biotehnologiju, za veštačku inteligenciju i da uspostavimo, naravno, saradnju sa najboljim kompanijama i sa najboljim univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama - rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

- BIO4 Kampus u Srbiji je naučni projekat, ali istovremeno i privredni projekat, a najrazvijenija privreda u ovoj oblasti je upravo u Americi i upravo u regionu Bostona i Kembridža, naravno, i Njujorka. Tu su najveće kompanije, tu su kompanije sa kojima BIO4 Kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer ili Ginkgo Bioworks sa kojima ćemo imati sastanke da proširimo saradnju i produbimo odnose i da još više radimo na zajedničkim projektima sa našim srpskim naučnim institutima, sa našim BIO4 Kampusom. Tu su i nove kompanije, tu su najbolji svetski univerziteti, sa svima njima mi želimo saradnju. Želimo saradnju nauke sa naukom, nauke sa privredom, naše privrede sa njihovom privredom i to je verovatno najbolji mogući partner na svetu, ovaj region, istočna obala Sjedinjenih Američkih Država, gde se zaista dešava najveći napredak u tehnologiji i naravno, najozbiljnija i najveća privreda je upravo tu - istakao je Nenad Paunović, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Nakon prezentacije BIO4 Kampusa, Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić govorio je prisutnima o mogućnostima veštačke inteligencije u Srbiji.

- Sjedinjene Američke Države su svakako jedan od lidera u veštačkoj inteligenciji globalno i najveće su izvozno tržište za srpske proizvode u IT oblasti, tako da tu očekujemo da kroz našu prezentaciju i komunikaciju toga šta radi Srbija u oblasti veštačke inteligencije, da zovemo što više investitora i kompanija koje rade u Srbiji da prošire svoje timove u oblasti razvoja veštačke inteligencije. Takođe je važno da se povežemo sa njima jer se ovde razvijaju proizvodi koji su najsavremeniji i najnovije tehnologije poput chatGPT-ja su prvo plasirane iz Sjedinjenih Američkih Država i da je zato važno da sa njima imamo jako intenzivnu komunikaciju da bismo imali pristup svim tim tehnologijama što pre. Takođe je važno jer ovde ima dosta naših ljudi iz dijaspore koji rade u nekim od najvećih globalnih IT i tech kompanija da se povežemo sa njima, da im prikažemo šta se radi u Srbiji, nadamo se da će neke od njih i hteti da se vrate u Srbiju da razvijaju svoje proizvode iz Srbije - rekao je Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.