Azijske berze nastavile oprezan rast, dolar pao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 10:04

Azijske berze nastavile oprezan rast, dolar pao

Akcije na većini azijskih tržišta nastavile su oporavak drugi dan uzastopno, a ojačale su i valute zemalja u usponu, koje se smatraju rizičnim za ulaganje, jer investitore ohrabruju signali da se kriza koronavirusa u NJujorku možda smiruje a u Evropi povlači.

Današnji rast akcija imao je manji zamah nego u ponedeljak, ali je bio zabeležen širom regiona, uprkos tome što se broj slučajeva zaraze virusom Covid-19 globalno i dalje povećava a ekonomski pad dobija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmere kakve nisu viđene generacijama.

Sjedinjene Države se pripremaju za najtežu nedelju u bici protiv pandemije koja je u toj zemlji odnela do sada više od 10.000 života, a preko Atlantika je britanski premijer Boris DŽonson smešten u bolnicu i nalazi se na intenzivnoj nezi pošto su mu se simptomi oboljenja Covid-19 pogoršali.

Indeks japanske berze Nikei porastao je za 2,0 procenta neutrališući većinu gubitaka iz prošle nedelje, nakon što je premijer Šinzo Abe najavio ogroman paket ekonomskih stimulacija “težak” 991 milijardu dolara, što je jednako iznosu od 20 posto bruto domaćeg proizvoda, prenosi Rojters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, izgubio je deo dobitaka stečenih na jutarnjem trgovanju, ali je ipak zaključen u plusu od skoro 1,0 odsto.

Akcije na tržištu fjučersa u Sjedinjenim Državama skliznule su jutros za 0,2 procenta nakon što su u ponedeljak skočile na Vol Stritu za 7,0 odsto.

Berze u Seulu, Šangaju i Hong Kongu su na otvaranju trgovanja bile u usponu, ali su tokom dana dobici smanjeni. Australijski indeks ASX 200 skliznuo je u “crveno”.

Na valutnim tržištima, aktivnost je bila prigušena usled bojazni da bi prerano ukidanje vanrednog stanja moglo da dovede do novog talasa zaraze kao i zbog opreza u vezi sa padom BDP-a u zemljama širom sveta.

Američki dolar, koji je nedeljama jačao, skliznuo je prema većini glavnih svetskih valuta.

Australijski dolar ojačao prema američkom rivalu za 0,5 odsto, dostigavši nivo od 0,6122 američkih dolara, što predsatvlja njegov jednonedeljni maksimum.

Novozelandski dollar je takođe porastao za 0,6 procenata na 0,5958 američkih dolara, dok je jen, tradicionalno sigurno utočište za investiranje u kriznim vremenima, zabeležio dobitak od 0,4 posto prema američkom dolaru, zaključivši trgovanje na 108,75 jena za dolar.

Cene nafte su se stabilizovale usled nade da će najveći svetski proizvođači postiće dogovor o smanjenju proizvodnje na video konferenciji najavljenoj za 9. april.

Severnomorska nafta “brent” poskupela je za 66 centi ili za 2,0 posto, na 33,71 dolara za barel, nakon što je u ponedeljak pala za više od 3,0 procenta. Američka WTI nafta je ojačala za 83 centa, na 26,91 dolara po barelu.

Cena zlata je blago oslabila, za 0,2 odst, na 1.657,31 dolara po unci.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVI SIGNALI KOJI OHRABRUJU Azijske berze nastavile oprezan rast, dolar pao

Izvor: Blic, 07.Apr.2020

Akcije na većini azijskih tržišta nastavile su oporavak drugi dan uzastopno, a ojačale su i valute zemalja u usponu, koje se smatraju rizičnim za ulaganje, jer investitore ohrabruju signali da se kriza virusa korona u Njujorku možda smiruje a u Evropi povlači.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.