Autodidact klub – pomoć za upoznavanje sveta

Izvor: Megafon.co, 24.Dec.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autodidact klub – pomoć za upoznavanje sveta

Ključ sreće je u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima – pokazalo je nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Cornell u Njujorku. Drugim rečima, novac potrošen na iskustva, putovanja, upoznavanje drugih kultura – nikada nije džaba potrošen.
Mladi u Srbiji svesni su toga, pa je sve veće interesovanje za studijska putovanja, razmene i volontiranje u inostranstvu. I neformalno obrazovanje je sve popularnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << kako u svetu, tako i kod nas, pa je zato pet devojaka iz organizacije Nauči me, odlučilo da pomogne svojim vršnjacima, ali i svim zainteresovanima da dođu do idealne prilike za sebe.
Hristina Tonić, Anđa Denić, Kristina Nikolić, Nevena Denić i Tara Milovankić su, i pored svojih različitosti, stvorile nešto zajedničko – Autodidact klub.
Autodidact club – Foto – Petra Naumović

„Osnovale smo Autodidact klub zato što smo svesne široko rasprostranjene neinformisanosti mladih o postojećim razmenama. Tu smo da podstaknemo mlade da idu na pomenute razmene i saznaju više o ljudima iz raznih zemalja i o multikulturalnosti. Naš klubić je program u okviru koga mi stvaramo prostor za napredovanje mladih ljudi u Nišu. Tražimo mlade ambiciozne ljude od 16 do 20 godina koji žele da rade na sebi, uče izvan okvira koje postavljaju škole i fakulteti, putuju besplatno, odosno sa što manjim budžetom i upoznaju ljude i kulture sa različitih krajeva sveta“, kažu Nevena Denić i Tara Milovankić.
Radionice Autodidact kluba će se odžavati jednom nedeljno, u toku vikenda. Početak radionica je planiran za drugu nedelju januara i trajaće do poslednje nedelje marta. Cena kursa je 3.000 dinara.
„Metode edukacije koje ćemo koristiti u Autodidact klubu su interaktivno učenje kroz simulacije i kroz diskusije ćemo dolaziti do odgovora. Neke stvari moramo da objasnimo mi, ali trudićemo se da „enerdžajzeri“ i igrice budu što interaktivnije. Mi se fokusiramo ovde na iskustva. Na primer, ako je neki učesnik bio na nekom putovanju i ako je imao neko loše iskustvo, nama je značajno da on to iskustvo podeli sa nama i sa drugima. Takođe smo i mi ogranizatori imali mnoštvo neprijatnih iskustava koja bismo želeli da polaznici našeg kursa izbegnu. Ja sam dva puta blokirala svoju elektronsku karticu kada sam prvi put htela da kupim avionsku kartu“, kaže Anđa Denić.
Pored mogućeg nesnalaženja u procesu pripreme za razmenu, moguće je i negodovanje od strane roditelja – nepoverenje i stereotipi, ali i neinformisanost mogu razočarati one koji žele da se prijave.
„Jedna radionica će trajati okvirno oko sat i po vremena, u okviru koje ćemo mi razgovarati sa decom o tome kako oni treba da razgovaraju sa roditeljima. Radićemo sa njima na nekim tehnikama i taktikama – o načinu na koji treba prići roditeljima, s obzirom na to da svi znamo da postoji veliki broj razmena koje su u Turskoj ili Albaniji i tome slično. U ovim slučajevima, roditelji nisu baš voljni da puste svoju decu, pogotovo žensku, na razmenu. Imamo u planu da dovodimo i goste, kao što su roditelji dece koja često idu na razmene ili nekih psihologa. Biće svakako dosta stručnjaka, kompetentnih za davanje saveta. Roditelji su dobrodošli da u bilo kom trenutku kontakriraju bilo kog člana organizacije – na taj način bismo i mi mogli da utičemo na njih i da im odgovorimo na sva pitanja“, dodaje Hristina Tonić.
Ove mlade devojke pored jasne ideje imaju i jasno izražen cilj svog projekta –  pored prenošenja svog iskustva drugima, i one se, takođe, uče novim veštinama i novim odgovornostima.
„Cilj nam je i da radimo na unapređenju njihovih veština koje se za buduće poslove dosta traže, ali se o njima ne uči u školi. Tu spadaju na primer javni nastup, timski rad, time menadžment, emocionalna inteligencija. Naravno, želimo i da porušimo sve stereotipe o refundiranju novca“, kaže Kristina Nikolić.
Među mladima koji bi se oprobali u Autodidact klubu i razmenama, najveće je interesovanje za predele Španije, Italije, Francuske i Rusije, dok su teme široko rasprostranjene – od rodne ranopravnosti do programiranja i matematike.
Zainteresovani se mogu prijaviti OVDE, a rezultati prijave biće objavljeni 7. januara 2019. godine.
Autodidact club – Foto – Petra Naumović

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.