Aristokrata u Velikoj jabuci

Izvor: Politika, 17.Mar.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aristokrata u Velikoj jabuci

U kompoziciji „Englez u Njujorku” britanski muzičar Sting slika klasičan stav engleskog džentlmena prema – „običnom” svetu

Tamno, strogo krojeno odelo, polucilindar i štap sa kuglom od slonove kosti, nisu nešto što spada u uobičajenu sliku na uzavrelim ulicama Njujorka. Naprotiv, nije to više ni nešto na šta ćete obavezno naići među uobičajeno suzdržanim žiteljima Londona. Pa ipak, upravo takvu sliku crta nam britanski muzičar i pevač Sting >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u pesmi „Englez u Njujorku”.

Sopstveno viđenje ovog nestandardnog lika Sting je izrazio muzički slikajući lik Kventina Krispa, ekscentričnog engleskog pisca koji je, svojevremeno, crnohumorno izjavio kako mu je američko državljanstvo potrebno da bi izvršio ubistvo, i pri tome bio siguran da ga neće deportovati u zemlju iz koje je pristigao.

Ipak, nema sumnje da se ono što je Sting u kompoziciji naznačio, pre svega, tiče klasičnog odnosa pravog engleskog džentlmena prema – „običnom” svetu. Pogotovo onom sa zapadne strane okeana, pa tako i u Velikoj jabuci – Njujorku gde su fini maniri još davno zamenjeni svakodnevnom jurnjavom za moći i – novcem.

Pesma „Englez u Njujorku”, za razliku od drugih koje je Sting napisao, nije dospela na prva mesta svetskih lista najslušanijih. Ipak, njena poruka ostaje aktuelna do današnjih dana. Naime, stav Engleza prema Amerikancima uvek je obilovao interesantnim specifičnostima.

Već i činjenica da se upravo engleski jezik ustalio kao jedini zvanični sa druge strane okeana, odredio je Englesku kao neku vrstu – američke kolevke. Sa druge strane, engleske aristokrate iz vremena „invazije na novi kontinent” znali su da u nepoznatu i daleku zemlju, u potrazi za drugačijim životom, u najvećoj meri, odlaze avanturisti, begunci od zakona, sirotani spremni na sve ali, uglavnom, ne sa preteranim znanjem i manirima, ili čak valjanom školskom obukom… Dakle oni koji nisu uspevali da se kao ličnosti ostvare kod kuće, na Britanskim ostrvima, i za kojima je malo ko u domovini iskreno žalio.

Ukratko, prema mišljenju svih koji su voleli da se hvale kako njihovim venama teče „plava krv”, ti odlazeći su, svojim otpadničkim činom, prestajali da budu – „pravi Englezi”. A takvo „otpadništvo” ne oprašta se lako.

Rođen 1951, Sting, vođa nekada izuzetno cenjene grupe „Polis”, koja je u žižu interesovanja dospela 1977, a sa kojom je snimio megahitove poput: „Roxanne”, „Message in a Bottle”, „Every Breath You Take”, „Walking on the Moon”... kao da je po prelasku u solističke vode dobio dodatni stvaralački elan.

Nije oklevao da se ogleda u svim muzičkim žanrovima, od džeza i rokenrola do klasike. Sarađivao je sa nekim od najznačajnijih imena iz svih pomenutih pravaca. U kompoziciji „Englez u Njujorku”, na primer, zabeležena je solo deonice jednog od najčuvenijih savremenih džez saksofonista – Brenforda Marsalisa, kao i zvuk udaraljki ništa manje poznatog – Manu Pačea.

Stingovu umetničku svestranost zapazili su i reditelji i producenti angažujući ga za ne baš jednostavne uloge, poput one u filmu „Dina – peščana planeta” Dejvida Linča. Snimio je oko 30 albuma, što kao solista, što sa „Polis”. Dobitnik je više „Gremija”, a Univerzitet Nortambrija mu je 1991. dodelio i počasni doktorat iz oblasti muzike. Posle svega, zaslužio je da ga tretiraju kao – engleskog džentlmena.

----------------------------------------------

Englez u Njujorku

Ne pijem kafu, radije bih čaj

Volim tost pečen samo sa jedne strane

I po mojem akcentu možeš da zaključiš

Da sam Englez u Njujorku

Srešćeš me u šetnji Petom avenijom

Sa obaveznim štapom u ruci

Nosim ga kuda god da pođem

Jer ja sam Englez u Njujorku

Ja sam stranac, ja sam tuđinac

Ja sam Englez u Njujorku

Ako „maniri čine čoveka”, kao što kažu

Onda je isti junak dana

Moraš biti čovek da bi otrpeo podsmeh

Budi svoj, šta god da drugi kažu

Ja sam stranac, ja sam tuđinac

Ja sam Englez u Njujorku

Skromnost. Bogatstvo vodi u obest

Mogao bi da skončaš kao usamljenik

Pažnja, trezvenost, ovde su retkost

Večernja svetla su sjajnija od sunca

Potrebno je više od borbene opreme da bi bio čovek

Više od dozvole za nošenje oružja

Suprotstavi se protivniku, izbegavaj ga ako možeš

Pravi džentlmen šeta, ne trči

Ako „maniri čine čoveka”, kao što kažu

Onda je isti junak dana

Moraš biti čovek da bi otrpeo potcenjivanje

Budi svoj, šta god da drugi kažu

Ja sam stranac, ja sam tuđinac

Ja sam Englez u Njujorku

Slobodan Samardžija

objavljeno: 18.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.