Arhiva Lu Rida dostupna javnosti u Njujorškoj biblioteci

Izvor: N1 televizija, 04.Mar.2017, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhiva Lu Rida dostupna javnosti u Njujorškoj biblioteci

Njujorška javna biblioteka kupila je arhive Lu Rida, pa će hiljade snimaka i pisanih dokumenata uskoro biti dostupni javnosti, objavila je ta ustanova na dan kada bi taj legendarni pevač, da je živ, slavio 75. rođendan.

"Sanjala sam o tome da celokupan Luov rad bude dostupan široj javnosti", rekla je umetnica Lori Anderson, udovica pevača koji je umro 2013. godine.

Arhiva obuhvata 3.600 audio snimaka, 1.300 video snimaka i 90 metara pisanih dokumenata i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << fotografija, navodi biblioteka smeštena u impozantnoj zgradi na Petoj aveniji.

U njujorškom bendu "The Velvet Underground" Lu Rid je uronio rok u svet savremene umetnosti, a tekstove pesama crpio je iz sirove stvarnosti droge i seksa.

Album "The Velvet Underground and Nico" iz 1967, u produkciji umetnika Andija Vorhola koji je dizajnirao omot sa slavnom grafikom banane, bio je u suprotnosti s tadašnjom ležernom pop muzikom.

Lu Rid je zatim počeo solo karijeru i proslavio se brojnim hitovima, poput "Walk on the wild side" iz 1972, a producent mu je bio Dejvid Bouvi.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.