Arhitekta: Spens na izložbi u Njujorku, a ovde bi da ga ruše

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhitekta: Spens na izložbi u Njujorku, a ovde bi da ga ruše

Član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede ocenio je da je Sportsko-poslovni centar Spens u Novom Sadu jedan od najznačajnijih objekata tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je arhitektura tog vremena trenutno predstavljena na izložbi u njujorškom MoMA muzeju.

"To se trenutno u Njujorku prikazuje, a mi bismo da rušimo. I ne samo to. Spens je javno dobro i najveći javni prostor pod >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << jednim krovom koji imamo u gradu i zbog toga ga treba štititi, jer ne zaboravimo, on je izgrađen na osnovu odluke na referendumu o samodoprinosu koji su građani izglasali krajem '70-tih godina", rekao je Bede za Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da je arhitekta Spensa bio čuveni sarajevski profesor Živorad Janković, Bede je ocenio da bi bilo kakva priča o daljem rušenju tog objekta, "morala ići preko nekog referenduma".

Prema njegovim rečima, argumenti gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je bolje da se Spens sruši i sagradi manji i funkcionalniji objekat ne stoje, jer kako je rekao, ne postoje nikakve pouzdane računice koje bi dokazale tezu da je isplativije rušiti i graditi novo.

"Dok nemamo tu računicu, svaka priča je čista demagogija. A i sumnjam da ćemo ikada imati tu računicu, jer je teško zamislivo da je rušenje isplativije od adaptacije", naveo je Bede.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Arhitekta: Spens na izložbi u Njujorku, a hteli bi da ga ruše

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018, 14:53

Član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede ocenio je da je Spens jedan od najznačajnijih objekata tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je arhitektura tog vremena trenutno predstavljena na izložbi u njujorškom MoMA muzeju..."To se trenutno u Njujorku prikazuje, a mi bismo da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.