Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

Izvor: Capital.ba, 03.Avg.2023, 13:18

Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

NJUJORK – Agencija Fič Rejtings snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja u poslednje dve decenije. Foto: Pixabay Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ranga. Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP. Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije za procenu kreditnog rejtinga Fič, a ministar finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija “proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima”. Ona tvrdi da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4% godišnje u tromesečju april-jun. Ovo je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, nakon što je 2011. godine agencija Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade. Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 mlrd USD samo u toj godini. eKapija/Sputnik Чланак Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

"Postoje stvari o kojima ne treba brinuti, a ovo je jedna od njih": Bafet se ne obazire na sniženje kreditnog rejtinga SAD

Izvor: Blic, 03.Avg.2023

Predsednik američke holding kompanije Berkšir Hatavej, milijarder Voren Bafet, izjavio je danas da nije zabrinut zbog toga što je agencija Fič snizila kreditni rejting SAD.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.