Američko tržište rada iznad očekivanja, plate porasle najviše u godinu dana

Izvor: Capital.ba, 07.Maj.2023, 12:37

Američko tržište rada iznad očekivanja, plate porasle najviše u godinu dana

NJUJORK – Američko tržište rada ostalo je snažno u aprilu, uprkos previranjima u bankarskom sektoru i usporavanju privredne aktivnosti, pokazuju podaci američkog ministarstva rada. FOTO: Pixabay Američka privreda u aprilu je otvorila dodatnih 253.000 radnih mjesta, što je iznad očekivanja od 180.000. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,4 odsto u poređenju s konsenzusom od 3,6 odsto i na najnižem je nivou od 1969. godine. Stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << participacije radne snage (zaposleni i onih koji aktivno traže posao) ostala je na visokom nivou od 62,6 odsto, piše Momentum.. Ključno mjerilo inflacije, prosječna plata po satu, porasla je 0,5 odsto na mjesečnom nivou, što je najviša mjesečna stopa u godini i iznad konsenzusa od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou plate su porasle za 4,4 odsto, što je iznad očekivanja od 4,2 odsto. Veliko povećanje broja zaposlenih u aprilu djelimično je neutralizovano velikom revizijom otvorenih radnih mjesta u prethodnim mjesecima. Podaci za mart revidirani su za 71 hiljadu na 165 hiljada, dok su podaci za februar niži za 78 hiljada i iznose 248 hiljada. Ovi revidirani podaci pokazuju da u prosjeku slabi intenzitet zapošljavanja, no rast plata trebao bi zabrinuti Fed koji cilja na godišnju stopu rasta plata od tri odsto kako bi suzbio inflaciju prema višegodišnjem cilju od dva odsto. Seebiz.eu Чланак Američko tržište rada iznad očekivanja, plate porasle najviše u godinu dana се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Američko tržište rada iznad očekivanja: Plate porasle najviše za godinu dana

Izvor: Blic, 07.Maj.2023

Američko tržište rada ostalo je snažno u aprilu, uprkos previranjima u bankarskom sektoru i usporavanju ekonomske aktivnosti, pokazuju podaci američkog ministarstva rada. Američka privreda u aprilu je otvorila dodatnih 253.000 radnih mesta, što je iznad očekivanja od 180.000.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.