Američka ekonomija neočekivano usporila u prvom kvartalu

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Apr.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka ekonomija neočekivano usporila u prvom kvartalu

NEW YORK - Rast američkog gospodarstva u prvom je kvartalu 2018. na godišnjoj razini usporio na 2,3 posto, zahvaljujući najslabijem rastu osobne potrošnje u posljednjih gotovo pet godina, pokazali su u petak podaci američke vlade.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporio je na tako godišnjoj razini u usporedbi s 2,9-postotnim rastom u četvrtom kvartalu 2017. godine, pokazalo je izvješće američkog ministarstva trgovine.

Uz osobnu potrošnju, uteg BDP-u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bili su i slabija potrošnja kompanija na opremu te stagnacija investicija u stanogradnji.

Osobna potrošnja, među ključnim sastavnicama BDP-a, u prvom je tromjesečju izrazitije posustala, porastavši za svega 1,1 posto, nakon robusnog 4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Rasla je tako najslabije od drugog tromjesečja 2013. godine.

Usporio je i rast potrošnje kompanija na opremu, na 4,7 posto u prvom kvartalu, nakon rasta uz dvoznamenkaste stope u drugoj polovini 2017. godine. Ulaganja u stanogradnji stagnirala su pak u prva tri mjeseca, nakon što je gradnja stambenih nekretnina porasla za 12,8 posto u prethodna tri mjeseca.

Nadalje, državna potrošnja porasla je za 1,2 posto, znatno slabije u odnosu na 3-postotni rast u četvrtom kvartalu.

Među stavkama s pozitivnim doprinosom BDP-u bila je trgovinska razmjena, pridodavši rastu BDP-a 0,20 postotna boda. Jačanju izvoza pripomogao je i slabiji dolar ali i jačanje globalnog gospodarstva.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.