Advokat rekao da  je Kovačević kukavica

Izvor: Blic, 15.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat rekao da je Kovačević kukavica

Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BIH, i Edin Džubur (25), državljanin BiH, osuđeni su u sudu u njujorškom okrugu Brum na po dve godine zatvora zbog učešća u tuči 4. maja 2008. godine, kada je pretučen Brajan Štajnhauer (23). Glavni osumnjičeni za prebijanje studenta je Miladin Kovačević (22), protiv koga se postupak vodi u Srbiji.

Softiću i Džubaru sudija Martin Smit prekjuče je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izrekao kazne nakon što su prethodno priznali da su šutnuli Štajnhauera i da su krivi za krivično delo napada. Softićev advokat Kevin Gajet za prebijanje Štajnhuera teško je optužio Miladina Kovačevića.

- Kovačević je kukavica, siledžija i razbojnik. Da je imao i mrvicu čestitosti ili hrabrosti, vratio bi se u SAD i odgovarao na optužbe. Softićeva i Džubarova uloga u tuči je bila manja. Kovačević je pretukao alkoholisanog, slabunjavog mladića i ostavio svoja dva drugara da vade kestenje - rekao je Softićev advokat, a prenose američki mediji.

Softić je svedočio preko video-linka u istrazi protiv Kovačevića koja se vodi u Srbiji 1. decembra prošle godine. Džubar, koji je za sada odbio da svedoči pred srpskim sudom je na suđenju u SAD objasnio da je obračun započeo nakon što je Štajnhauer, koji je bio pijan, uhvatio Softićevu devojku za zadnjicu.

- Jako mi je žao Brajana Štajnhauera i njegove porodice. Voleo bih da se to nije dogodilo - rekao je Džubar pred američkim sudom.

Džubaru preti deportacija pošto odsluži zatvorsku kaznu jer nije američki građanin, dok Softić ima američko državljanstvo i pre napada polagao je državni ispit kako bi postao konjički policajac u državi Njujork. Ni jedan ni drugi nemaju krivični dosije u SAD.

Advokat Borivoje Borović, branilac Kovačevića u Srbiji, kaže za "Blic" da ne zna kako će posle presude u SAD izgledati dalji tok istrage protiv njegovog klijenta, ali navodi da treba uporediti izjave Softića i Džubara.

- Te izjave mogu poslužiti kao posredna dokaz našem tužilaštvu da li će podići optužnicu ili ne. Softić je ovde davao izjavu kao svedok, a tamo kao optuženi.

Postoje kolizije u tim izjavama - kaže advokat Borović.

Postupak protiv Kovačevića jedno vreme bio je u zastoju u Srbiji, ali je nastavljen kada je stigla dokumentacija i SAD.

Brajan Stajnhauer, student Univerziteta Bingampton koji je prošle godine pao u komu posle tuče u baru u centru grada, prvi put javno progovorio 22. aprila prošle godine, rekavši da se ne seća napada.

Postupak u Srbiji je pokrenut nakon sporazuma vlade Srbije i SAD da se Kovačeviću sudi pred srpskim sudovima, a da država Srbija isplati porodici Štajnhaure 900.000 dolara, jer su njeni diplomatski službenici omogućili glavno osumnjičenom da pobegne iz Amerike. Kovačević je u SAD optužen za napad prvog stepena, kao pripadnik organizovane grupe, i preti mu kazna od 25 godina zatvora. Državni tužilac američkog okruga Brum Džerald Molen, koji je podigao optužnicu za napad na Štajnhauera, izjavio je da će srpskom tužilaštvu predočiti dokaze protiv Kovačevića i da će pomoći i u slučaju protiv bivšeg konzula i vicekonzula Srbije.

U Srbiji je osim Kovačevića pokrenut postupak protiv konzula Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, koji će se sada voditi u beogradskom Prvom osnovnom sudu. Oni se terete da su dali garancije da će se Kovačević pojaviti na suđenju u Njujorku, nakon čega je on pušten uz kauciju od 100.000 dolara, a zatim su mu dali dokumenta s kojima je pobegao iz SAD.

Novi svedoci iz SAD

Pomoćnik američkog tužioca Miroslav Lovrić izjavio je da su svedoci iz SAD nedavno ponudili da svedoče preko video linka u istrazi protiv Kovačevića koja se vodi u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.